Reporteri bez granica: Rusija ne popušta pritiske na medijske slobode ni pred Svjetsko prvenstvo u fudbalu

Reporteri bez granica: Rusija ne popušta pritiske na medijske slobode ni pred Svjetsko prvenstvo u fudbalu

Kampanja Reportera bez granica ima za cilj skrenuti pažnju na strog odnos Kremlja prema novinarstvu u Rusiji.

foto: rsf

Uoči početka Svjetskog fudbalskog prvenstva 2018 u Rusiji, Reporteri bez granica su pokrenuli kampanju koja u fokusu ima lažni fudbalski sastav u kojemu je sedam ruskih novinara koji se trenutno nalaze iza rešetaka, što je više nego što ih je ikad bilo nakon raspada Sovjetskog saveza 1991. godine.

„Kremlj kontroliše vodeće medije u Rusiji, koristeći ih da preplavi javnost propagandom. Uprkos odlučnom otporu, nezavisno novinarstvo gubi. Kad god neki nezavisni medij uspije da dođe do šire publike, različite metode se brzo iskoriste da ga se marginalizuje“, poručuju Reporteri bez granica.

Dodaju kako niko do sada „nije dobio crveni karton“ zbog pritisaka na novinare koji idu od policijskog nasilja to ubistava novinara, koji obično ne budu kažnjeni. Navode kako su barem 34 novinara ubijena vezano za njihovo izvještavanje u Rusiji otkad je Vladimir Putin prvi put došao na vlast 1999. godine.

„Sloboda medija je zgažena sad više nego ikad od pada Sovjetskog saveza. Kako bismo spriječili da najveći medijski događaj godine bude reduciran na Potemkinova sela, ističemo lica novinara koji utjelovljuju otpor protiv kontrole Kremlja nad medijima“, rekao je Christophe Deloire, generalni sekretar Reportera bez granica.

Rusija se nalazi na 148. mjestu od 180 zemalja na Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica.

Izvor: Reporteri bez granica