Protest zbog cene goriva: Vozači zaustavili automobile

Protest zbog cene goriva: Vozači zaustavili automobile

Vozači u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pančevu, Šapcu, Novom Pazaru i još nekoliko gradova zaustavili su u petak oko 17h vozila u znak protesta zbog visokih cena goriva. Blokada u Beogradu i u još nekoliko gradova trajala je oko sat vremena. Na pojedinim mestima saobraćaj je bio zaustavljen do 19h, dakle gotovo dva sata.

Izvor: N1

Sa društvenih mreža poruka da je moguća i radikalizacija.

Nakon protesta oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović: “Danas smo nažalost imali priliku da vidimo kako jedan broj veoma neodgovornih ljudi pokušava da u potpunosti parališe i zaustavi saobraćaj u pojedinim gradovima naše zemlje. Imali smo priliku da vidimo da samo dva ili tri vozila blokiraju i po čitave kolone i ugrožavaju prava drugih građana”.

Izvor: N1

U Beogradu je saobraćaj zaustavljen nešto iza 17h na delu autoputa u smeru ka Nišu, a da u suprotnom smeru gotovo da i nije bilo automobila.

Pojedini vozači i putnici su izašli pored vozila. Ulica Milentija Popovića je u bila u blokadi u oba smera. Takođe, Slavija je bila u blokadi, Autokomanda, kao i Pančevački most.

Blokada je prestala nakon otprilike sat vremena.

Nešto ranije odblokirani su Brankov most i Stari savski.

Evo šta su za N1 rekli vozači iz kolone na autoputu:

Izvor: N1

Pojedini su iskoristili “slobodan” autoput da odigraju i fudbal.

Charlie M. Waffles@CharlieWafflees

Pika se fudbal na Gazeli. Neki ludaci.

 

Interesantno je i da je u Somboru policija fotografisala automobile vozača u protestu.

Policija fotografiše automobile učesnika protesta u SomboruIzvor: Čitalac N1
Policija fotografiše automobile učesnika protesta u Somboru

U Novom Sadu je saobraćaj bio zaustavljen na tri lokacije, a reporter N1 koji je na prometnoj raskrsnici kod Jevrejske ulice kaže da su vozači tu ostali do 19 sati. Pojedini su se igrali i loptom.

A šta su rekli Novosađani, u videu ispod:

Izvor: N1

Više desetina vozila blokiralo je u 17 časova kragujevački kružni tok “Krst”, na putu ka Batočini.

Kragujevački vozači su se organizovali preko društvenih mreža. Prema rečima nezadovoljnih vozača, blokada magistrale će trajati do 19 časova.

Reporterka iz Niša kaže da je i u tom gradu protest trajao oko sat, i da zaustavljene na desetine vozila. Na prilazu Nišu saobraćaj je bio potpuno zaustavljen, kao i na putu ka niškom aerodromu, odakle su pozvali ranije danas one koji putuju u ovo vreme da dođu ranije zbog protesta. U Nišu je bio blokiran Trg kralja Aleksandra i kružni tok na Bulevaru 12. februar.

Vozači se slažu u ocenama da gorivo u Srbiji ne bi smelo da bude skuplje od 120 dinara.

Prenosimo šta su oni rekli:

Izvor: N1

Protest je održan i u Zrenjaninu, Inđiji, Šapcu, u Požarevcu ka rampi, u Prokuplju, Vranju, Leskovcu, Somboru, Kraljevu, Čačku… Blokirana je i Ibarska magistrala kod Lazarevca.

Vozači oko 50 automobila i jednog kamiona blokirali su danas magistralni put Novi Pazar – Raška, na Banjskoj petlji.

Organizatori protesta su naveli da je cena goriva u Srbiji od početka godina porasla za skoro devet dinara po litru, a dizela za više od 11 dinara i da je on medju najskupljim u regionu, iako su plate u našoj zemlji daleko od evropskog proseka.

Nakon poslednjeg poskupljenja, benzin od 95 oktana košta 152,02 dinara po litru, evrodizel 161,71, dok su skuplje kategorije goriva dostigle cenu od 167 dinara.

Protest u Pančevu:

Izvor: N1/ Čitaoci

Podsetimo, poziv za protest širio se putem društvenih mreža. A protest su najavili i vozači u Republici Srpskoj. U Banjaluci će vozači stati za vikend.

O tome više od reporterke N1 iz Banjaluke:

Izvor: N1