POMOĆ ZA 4.000 NEZAPOSLENIH Nakon gubitka posla Zavod za zapošljavanje isplaćuje naknadu, ali radnik mora da ispuni ove uslove

POMOĆ ZA 4.000 NEZAPOSLENIH Nakon gubitka posla Zavod za zapošljavanje isplaćuje naknadu, ali radnik mora da ispuni ove uslove

Zavod za zapošljavanje RS isplatio je u decembru prošle godine novčane naknade za 4.031 nezaposlenih, koji su ostvarili ovo zakonsko pravo.

a ovo pravo ima svako ko ostane bez posla na kojem je proveo najmanje osam mjeseci neprekidno u posljednjih 12 mjeseci ili 12 mjeseci sa prekidima u posljednjih 18 mjeseci, pod uslovom da je radni odnos prestao bez zahtjeva radnika, saglasnosti ili krivice.

Takođe, uslov je da je poslodavac uplaćivao doprinos od nezaposlenosti koji iznosi 0,6 odsto.

Radnik ostvaruje pravo na novčanu naknadu i u slučaju kada jednostrano otkaže ugovor poslodavcu zbog neisplaćenih plata ili doprinosa u periodu dužem od tri mjeseca.

Minimalna novčana naknada iznosi 80 odsto od najniže plate u RS. Najniža plata ove godine je 590 KM.

Oni koji su ostali bez posla nakon 15 i više godina radnog staža dobijaju 50 odsto od svoje plate, a oni koji su ostali bez posla nakon manje od 15 godina staža dobijaju 45 odsto od plate.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Novčana naknada se isplaćuje u trajanju od jednog do 24 mjeseca u zavisnosti od dužine radnog staža i to:

– do navršenih 12 mjeseci – mjesec dana;

– od godinu dana do navršene 2 godine –  2 mjeseca;

– od 2 godine do navršenih 5 godina – 3 mjeseca;

– od 5 do navršenih 10 godina – 6 mjeseci;

– od 10 godina do navršenih 20 godina – 9 mjeseci;

– od 20 godina do navršenih 30 godina – 12 mjeseci;

– od 30 godina do navršenih 35 godina – 18 mjeseci;

– preko 35 godina – 24 mjeseca.

Кod ponovnog ostvarivanja prava na novčanu naknadu u staž osiguranja se uračunava samo staž osiguranja koji je nezaposlena osoba ostvarila poslije primanja posljednje novčane naknade.

PROČITAJTE JOŠ

Za  vrijeme dok ostvaruje pravo na novčanu naknadu nezaposlena osoba takođe ostvaruje pravo i na zdravstveno i penzijsko i invalidsko osiguranje.

Danko Ružičić, član Upravnog odbora zavoda za zapošljavanje RS ispred Saveza sindikata, kaže da je za devet mjeseci prošle godine isplaćeno oko 2,5 miliona KM više novca po osnovu novčanih naknada nego što je skupljeno od doprinosa od nezaposlenosti.

– Od 2020. godine je dodatno smanjena stopa doprinosa sa 0,8 na 0,6 odsto, a ranije je iznosila jedan odsto – kaže Ružičić za Srpskainfo.

On navodi da je razlika nadomještena novcem koji je odobrila Vlada RS.