Petrović: Potrebna brža izgradnja dalekovoda

Petrović: Potrebna brža izgradnja dalekovoda

U Republici Srpskoj postoji potreba za novim dalekovodima za prenos struje, što je u nadležnosti “Elektroprenosa BiH“, koji bi trebalo proaktivnije da pristupa investicijama, jer se za rješenje pitanja jednog takovog projekta kod njih čeka najmanje pet do osam godina, izjavio je danas generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/ Luka Petrović.

 

“I mi, kao i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić smatramo da ’Elektroprenos BiH’ sporo rješava investicione zahvate, dok na svojim računima i danas ima stotine miliona maraka“, rekao je Petrović Srni.

On je ukazao na potrebu za novim dalekovodima, navodeći kao primjer Jahorinu na kojoj postoji potreba za velikom količinom električne energije, nakon što je u posljednje vrijeme doživjela naglu turističku ekspanziju, i čije se potrebe sada mogu zadovoljiti jedino proširivanjem visokonaponske elektroprenosne mreže koja je u nadležnosti Elektroprenosa BiH.
Sada, kako je rekao, zbog ogromnog broja priključaka i potrebe za energijom u određenom trenutku može da dođe i do problema i prestanka rada nekih postrojenja, ako bi se u tom trenutku, na primjer, priključilo 5.000 potrošača, a ne samo 500, kao što je bio slučaj prije 10 godina.

“Da bi se to riješilo, mi smo prije nekoliko godina inicirali izradu projektne dokumentacije kod ’Elektroprenosa BiH’, jer je to njihova nadležnost, pošto distributivna mreža ne može da dovede dovoljno energije do gore, kolika je potražnja“, pojasnio je Petrović i dodao da to, međutim, već četvrtu godinu nije riješeno i da nema izgleda da će biti do 2026. godine.

Prema njegovim riječima, to je veoma bitno zbog razvoja turizma na Jahorini, kao i zbog ukupnog razvoja tog kraja i uplate odgovarajućih renti opštini Pale.

“To je problem za ’Elektrodistibuciju Pale’ koja mora da dovodi struju sa nekog drugog kraka da bi zadovoljili ‘Olimpijski centar Jahorina’ i sve objekte koji su tamo izgrađeni“, napomenuo je Petrović.

Evidentan je i problem sa napajanjem strujom Ljubinja, pošto se snabdijeva iz Stoca, ukazao je on, navodeći da ljubinjski privrednici potpuno opravdano reaguju kada se desi neki kvar, zbog štete koju pretrpe zbog toga.

“Isto tako se dešava i u Milićima i Foči, koja se jednostrano napaja preko Goražda i zato ćemo nastojati da sa ’Elektroprenosom BiH,’ ’Elektrodistribucijom Pale’ i ’Hidroelektranama na Bistrici’ trajno riješimo napajenje Jahorine, Foče i Ljubinja iz Trebinja jer su to tri ključna problema“, najavio je Petrović.

On je dodao da je, takođe, potrebna i revitalizacija i rekonstrukcija elektrodistibutivne mreže u Srpskoj, koja je povezana na visokonaponsku mrežu, koja je u nadležnosti “Elektroprenosa BiH“.