Paljani rekli NE hemijskoj impregnaciji drveta

Paljani rekli NE hemijskoj impregnaciji drveta

Više od 200 građana Pala danas se okupilo u blizini zgrade opštine da izrazi nezadovoljstvo povodom izdavanja ekološke dozvole preduzeću “Sarajevoinvest” da vrši hemijsku impregnaciju drveta, od strane Ministarstva  za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Paljani su jednoglasno poručili “Sarajevoinvestu” i resornom ministarstvu da neće podržati odluku da se vrši impregnacija drveta jer smatraju da postoje opravdane sumnje da ovaj proces izaziva ekološke probleme, zagađenje vazduha, vode i zemlje.

Jedan od učesnika današnjeg prostesta i građanin Pala Batrić Šekara kaže da podržava stav svojih sugrađana kada se radi o zabrani hemijske impregnacije drveta na ulazu u Pale.

“Ne želimo da se impregnacija instalira u blizini Pala jer smatramo da se ona ne nalazi nigdje u blizini nekog naseljenog mjesta, odnosno u centru i ako ministar Srebrenka Golić ne uvažava stav lokalne samouprave, onda su građani tu da pojačaju to mišljenje”, tvrdi Šekara.

On poručuje da, ako ministrica Golić toliko voli hemijsku impregnaciju “neka je nosi u Banjaluku”, jer će tako, prema njegovim riječima, riješiti problem građanima Pala i donijeti novu investiciju Banjaluci.

Borac prve kategorije Slaviša Babić koji je došao ispred Boračke organizacije da podrži protest svojih sugrađana, jer kako kaže, i sam se uvjerio da je hemijska impregnacija drveta jako štetna.

“Ako mi ne vjerujete možete se uvjeriti da u mjestu Brodac, nedaleko od Bijeljine, gdje se vrši hemijska impregnacija i otrov i smrad se osjete u vazduhu na pet do deset kilometara”, rekao je Bratić.

On je u ime građana Pala i “Građanske inicijative” predao zahtjev upućen na ime načelnika opštine Pale Boška Jugovića u kome se od njega traži da zahtijeva od resornog ministarstva i ministrice Golić da poništi saglasnost u roku od 15 dana.