Pale: Film i izložba o stradanju srpske djece u NDH (FOTO)

Pale: Film i izložba o stradanju srpske djece u NDH (FOTO)

Na Palama je prikazan dokumentarni film novinara Slađane Zarić “Dijanina djeca” i otvorena izložba crteža i fotografija autora Svjetlane Samardžije o stradanju srpske djece u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ i Dijani Budisavljević koja je spasila njih više od 7.500 iz ustaškog logora Jasenovac.

Predsjednik Udruženja “Viktorija” Pale Mladenka Santrač istakla je da je veoma značajno za istoriju objelodanjivanje Dijaninog lika i djela, jer je njen rad dugo godina u poslijeratnoj komunističkoj Jugoslaviji bio zaboravljen.

“Dijana je naša istorija, naša heroina i mi je ne smijemo zaboraviti, kao što ne smijemo zaboraviti ni tragediju i stradanje srpskog naroda u 20. vijeku. Čast mi je što je Udruženje dobilo saglasnost autora za prikazivanje filma i na Palama”, navodi Santračeva.

Osim promocije filma, u Kulturnom centru Pale sinoć je otvorena izložba crteža i fotografija o stradanju djece u NDH, autora Svjetlane Samardžije u organizaciji Udruženja “Vikorija” Pale.

Samardžija kaže da je tema teška i tužna, ali ne treba zbog toga ostati nedotaknuta, jer to ne zaslužuje ni Dijana, ni žrtve stradale u koncentracionim logorima širom NDH.

Svjetlana Samardžija, koja je magistrirala istoriju, a crtanjem i slikanjem se bavi još od djetinstva, kaže da će ova izložba pomoći ljudima da zapamte, jer nisu svjesni istorije, a najbolje se pamti kroz slike.

Film je priča o Dijani Obekser Budisavljević koja je spasila više od 7.500 srpske djece iz ustaškog logora Jasenovac u periodu etničkog čišćenja. Ona je sa grupom saradnika iz logora Jasenovac u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, od sigurne smrti spasila na hiljade mališana.

U sistemu logora Jasenovac ubijeno je 19.433 srpske, jevrejske i romske djece.