Ko sve može da pročita vaše poruke na Gmailu?

Ko sve može da pročita vaše poruke na Gmailu?

Mnoge firme skeniraju poruke e-pošte svojih korisnika kako bi unapredile proizvode, no ponekad i njihovi zaposleni moraju da pročitaju poruku, a Google nema ništa protiv toga. Isto je i sa ostalim davaocima usluga e-pošte u čijim uslovima korišćenja nigde nije zabranjeno čitanje tuđe pošte.

Zaposleni koji rade za stotine firmi koje se bave razvojem softvera čitaju privatne poruke korisnika G-maila, prenosi Business Insider.

Pre godinu dana Google je obećao da će prekinuti skeniranje pristigle pošte svojih korisnika, ali ta kompanija nije učinila mnogo kako bi zaštitila sandučiće od programera softvera trećih strana.

Naime, korisnici Gmaila koji su se prijavili za ‘usluge temeljene na e-pošti’ kao što su ‘upoređivanje cena za kupovinu’ i ‘automatizovane usluge za planiranje puta’ najčešće su u opasnosti da njihove poruke budu pročitane, prvi je objavio The Wall Street Journal. Stotine programera elektronički ‘skeniraju’ pristigle pošte ljudi koji su se prijavili za neke od tih programa, a u nekim slučajevima zaposleni ih zaista i čitaju, prenosi T potral.

Google je odbio ovo da komentariše.

Razotkrivanje ovakve prakse dolazi u loše vreme za Google i Gmail, najveću svetsku uslugu e-pošte, koja broji 1,4 milijarde korisnika. Vrhunske tehnološke kompanije pod pritiskom su u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi jer ne čine dovoljno da zaštite privatnost korisnika i nisu transparentne kad je u pitanju pristup stranicama.

Povećana kontrola raspolaganja ličnim podacima usledila je nakon skandala Cambridge Analytica, u kojem je istoimena kompanija optužena za zloupotrebu ličnih podataka više od 80 miliona korisnika Facebooka.

Nije vest da Google i mnogi vrhunski davaoci usluga e-pošte trećim stranama omogućuju pristup korisničkim nalozima pa su im, u većini slučajeva, korisnici sami omogućili pristup kako bi zauzvrat mogli da koriste njihove usluge. Spoljne  aplikacije i stranice moraju da prođu proces provere, a kako bi se osigurao, Google zaključuje prihvatljiv ugovor o privatnosti. Ono što je nejasno je koliko se treće strane pridržavaju sporazuma i hoće li Google učiniti sve kako bi osigurao da ga se drže, kao i jesu li korisnici u potpunosti svesni da pojedine kompanije možda čitaju njihove e-poruke.

Mikael Berner, izvršni direktor Edison Softwarea, jedne od razvojnih kompanija koja nudi aplikaciju za organizaciju e-pošte, izjavio je kako su njegovi zaposleni pročitali e-poštu stotina korisnika Gmaila u cilju izgradnje nove funkcije. Izvršni direktor druge kompanije je rekao da zaposleni čitaju poruke i da to postaje ‘uobičajena praksa’.

Kompanije koje su se obratile The Journal potvrdile su da je mogućnost čitanja poruka navedena u korisničkim ugovorima kao i da primenjuju stroga pravila u vezi s rukovanjem e-poštom.

Zanimljivo je napomenuti da vrlo malo ukazuje na to da Google radi drugačije od Microsofta ili drugih vrhunskih davaoca usluga e-pošte. Prema The Journal, ništa u Microsoftovim ili Yahoo sporazumima o korisničkoj politici ne brani eksplicitno ljudima da čitaju e-poruke drugih, piše tportal.