KNEŽEVIĆ UPUTIO OTVORENO PISMO LJEVNAJIĆU: „Zašto ne postoje obavijesti da vjerski obredi nisu dozvoljeni na javnim površinama?“

KNEŽEVIĆ UPUTIO OTVORENO PISMO LJEVNAJIĆU: „Zašto ne postoje obavijesti da vjerski obredi nisu dozvoljeni na javnim površinama?“

PREDSJEDNIK opštinskog odbora Narodne Partije Srpske Pale Nemnja Knežević zahvalio se direktoru Olimpijskog centra Dejanu Ljevnajiću za sve učinjeno na razvoju i promociji Jahorine kao evropske turističke destinacije.

Posebno je istakao vertikalni transport, sistem za osnježavanje, proširenje staza, sanaciju puta Pale – Jahorina, koji su, kako dodaje, samo samo jedan mali dio onoga što je Ljevnajić  uradio za funkcionisanje i razvoj olimpijske ljepotice.

– Međutim, sve više građana grada Istočnog Sarajeva, kao i turista iz susjednih zemalja mi se obraća i žali na izvođenje vjerskih obreda, pojedinaca i grupa, uglavnom iz islamskih država, na javnim površinama Jahorine. Turisti i sugrađani se, gledajući to, osjećaju jako uznemireno i nesigurno, ne naviknuti na prizore te vrste, pa imaju potrebu da se nekome obrate – istakao je Knežević i dodao:

– Većina mojih prijatelja i poznanika, koji dolaze kao turisti na Jahorinu su našli za šodno da se obrate meni sa pitanjem : Zašto ne postoje višejezične obavijesti na kojima piše da vjerski obredi nisu dozvoljeni na javnim površinama?

U pismi Ljevnajiću, Knežević je iznio prijedlog opštinskog odbora Narodne Partije Srpske, kao i mnogobrojnih, već pomenutih, sugrađana i turista, je da se na ulazu u našu Jahorinu i na vidljiva mjesta većih javnih površina stavi obavijest, na kojoj bi trebalo biti navedeno višejezično obavještenje u kom bi pisalo da nisu dozvoljeni vjerski obredi na javnim površinama.
– Naš prijedlog ne bi bio presedan, jer već na dosta turističkih destinacija, kako u BIH, tako i u Europi, postoje takva obavještenja, ne vrijeđajući time bilo čiju vjersku pripadnost. Nadam se da ćete našu sugestiju shvatiti kao dobronamjeran predlog, ne samo nas ispred Narodne Partije Srpske, nego građana Istočnog Sarajeva i turista koji Jahorinu zaista smatraju svjetskom, kako zimskom, tako i ljetnom turističkom destinacijom. Sa željom da nastavite uspješnim putem razvoja turizma, kako na Jahorini, tako i u našoj Republici Srpskoj – zaključio je Knežević.
Večernje Novosti