Opada upotreba Facebooka za dijeljenje vijesti

Opada upotreba Facebooka za dijeljenje vijesti

Novo istraživanje Reutersovog instituta za studij novinarstva pokazao je kako publika za dijeljenje vijesti manje koristi Facebook, a više privatne poruke.

Upotreba Facebooka za dijeljenje vijesti opada zbog toga što su korisnici svjesni da se na toj društvenoj mreži širi jako puno dezinformacija.

Za pad upotrebe te mreže za vijesti u novom izvještaju Reutersovog instituta za studij novinarstva navodi se još razloga, poput gubitka privatnosti i straha od kritika zbog iznesenih stavova.

Izdavači zapravo imaju koristi od opadanja korištenja Facebooka, navodi izvještaj, budući da korisnici sve češće koriste aplikacije za privatne poruke kako bi širili vijesti, poput Whatsappa i Messengera.

“Korisnici otkriju vijest na platformi, ali najčešće naprave screenshot i pošalju preko aplikacije za slanje poruka kako bi raspravljali u manjim grupama – što je novo i drugačije ponašanje“, rekao je Nic Newman, istraživač iz Reuters instituta, piše Journalism.co.uk.

Učesnici istraživanja su rekli da im dijeljenje i raspravljanje u manjim, zatvorenim, grupama omogućuje sigurniji razgovor.

Newman smatra da je Facebook na ispitu – da li će pokušati da napravi iskorak u angažmanu korisnika ili ne.

Izvor: Journalism.co.uk