Najlepša evropska ostrva za koja možda niste čuli

Najlepša evropska ostrva za koja možda niste čuli

/ nedelja, 14.03.2021. / 19:30 -> 21:40 / Zanimljivosti / Komentara: 3 Izvor: B92, National Geographic

Podeli

Najlepša ostrva često nisu baš ona koja su na glasu, već ona skrivena za koje i lokalci ne znaju. A Evropa nudi dovoljno razloga da napustite kontinentalno okruženje: od lava-pećina ostrva Piko do gorućih plaža Pantelerije.

Uživajte u morskim prizorima, ribarskim selima i lokalnim poslasticama još uvek nedovoljno istraženim. National Geographic je izdvojio najlepša ostrva za koja možda niste ni čuli.

Piko (Portugal)

U središtu portugalskog arhipelaga Azori nalazi se ostrvo Piko. Primamljivo je za avanturiste zbog prirođenih uslova za pešačenje, penjanje i vožnju bicikla. Arhipelag je poznat i po istoimenom vulkanu Ponta di Piko, koji je ujedno i najviša planina u Portugalu.

Turistima je zanimljiva lava-pećina Gruta di Tores, geološka formacija nastala usled podzemnog protoka magme, a koju su naučnici otkrili 1990. godine. Plodno vulkansko tlo pogoduje vinogradarstvu, pa se Piko nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine u Evropi zbog 990 hektara pod vinogradima koji datiraju iz 15. veka.

Stremoj (Farska ostrva, Danska)

Najveće i najnaseljenije od 18 ostrva, koliko ih čini Farski argipelag je ostrvo Strejmoj. Priroda ovog ostrva podseća na vanzemaljsku – bez drveća, oblikovana glečerima. Turisti gurmani odlaze u Koks – restoran hotela Føroyar, poznat po svojoj novo-nordijskoj kuhinji, čija jela se razlikuju po lokalnim začinima koji se koriste u njihovoj pripremi.

Megisti (Grčka)
Najudaljenija kopnena masa arhipelaga Dodekanez, u jugoistočnom delu Egejskog mora je sušni i stenoviti Megisti (ili Kastelorizo), pa je zbog toga u odnosu na ostala ostrva u arhipelagu najslabije posećen. Čari ovog ostrva su Plava pećina nalik na katedralu – morska pećina, dostupna jedino ukoliko ležite u ravni čamca, kao i drevne ruševine dvoraca.

Muhu (Estonija)

Oko 160 kilometara od Talina u Estoniji, u Baltičkom moru nalazi se ostrvo Muhu (dostupno preko ledenog puta u toku zime). Muhu je povratak u srednji vek, sa šarmantnim vikendicama slamnatih krovova, vetrenjačama i nadgrobnim spomenicima na kojima su uklesani paganski simboli. Ribarskim selima i dalje upravljaju vrhovne starešine.

Mul (Škotska)

Ne dozvolite da vas urednost grada Tobermori zavara. Iza njegove fasade živopisnih zgrada nalazi se divlje prostranstvo močvara i jezera koja čekaju da budu istražena. Bilo da volite penjanje, vožnju kajakom, ovo ostrvo je destinacija za vas. Dragulj ovog ostrva je dvorac Duart, 800 godina star, dom porodice Klen Meklina (Clan McLean), koji se još uvek nalazi u vlasništvu iste porodice.

Pantelerija (Italija)

Zaboravite na peščane plaže – takvih nema na Panteleriji. Ova osunčana idila, čiji je stalni posetilac Đorđo Armani, nalazi se između Sicilije i Tunisa. Umesto ležanja u pesku, ovo ostrvo nudi ronjenje u skrovitim uvalama, tople izvore za opuštanje i pastu od paradajiza sa začinskim biljem. Obavezno napunite tegle slanim ostrvskim začinom kaparijem.

Vega (Norveška)

Posmatračima ptica je dobro poznat arhipelag od 6 500 ostrva (na listi Svetske kulturne baštine UNESCO -a), južno od Arktičkog kruga, Vega. Posebno zbog polarnih patki koje ovde žive. Zabava ovog ostrva leži u penjanju i vožnji bicikla oko ribarskih sela i fjordova istoimenog, glavnog ostrva.

Lopud (Hrvatska)

Mnogi će vam reći da su najlepša ostrva baš ona koja se nalaze na Jadranu. A zapadno od Dubrovnika nalaze se Elefitska ili Jelenska ostrva. Iako njih više ne nastanjuju jeleni, ova ostrva im duguju svoje ime (grč. elaphos – jelen). Bezbrižno ostrvo u lancu Elefiti, nekada je bilo letnje odmaralište aristokratama. Ostrvo danas je primamljiva izletnička destinacija, posebno zbog plaže Sunj, u obliku potkovice. Ono što svakako ne treba propustiti jesu srednjevekovne ruševine i ostaci Franjevačkog manastira iz 15. veka u selu Lopud.

Megisti (Grčka)

Najudaljenija kopnena masa arhipelaga Dodekanez, u jugoistočnom delu Egejskog mora je sušni i stenoviti Megisti (ili Kastelorizo), pa je zbog toga u odnosu na ostala ostrva u arhipelagu najslabije posećen. Čari ovog ostrva su Plava pećina nalik na katedralu – morska pećina, dostupna jedino ukoliko ležite u ravni čamca, kao i drevne ruševine dvoraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.