Na snazi Zakon o kriminalizaciji javne riječi u Srpskoj

Na snazi Zakon o kriminalizaciji javne riječi u Srpskoj

Predstavnici javnog života, novinari, ali i svi građani u Republici Srpskoj od danas moraju da paze šta govore ili pišu. Zvanično je na snazi zakonsko rješenje po kome je kleveta krivično djelo.

“Piši kao što govoriš, a čitaj kao što je napisano.”, poznata Vukova rečenica mogla bi se preformulisati u: “Pazi šta govoriš, a još više šta pišeš.”, jer se 26. avgusta 2023. godine Republika Srpska zvanično vratila 20. godina unazad.

Utjerali su strah u kosti, kaže komunikolog Mladen Bubonjić.

“Medijska zajednica će drugačije da razmišlja o svemu, predstavnici nevladinih organizacija će da drugačije da razmišljaju o svemu. Moja pretpostavka je da će, možda izabrati nekog žrtvenog jarca, da će prema njemu primjeniti te odredbe zakona i da će, možda na taj način drugima pokazati šta ih može slijediti.”, smatra on.

Ovo zakonsko rješenje dovodi u pitanje novinarski posao, upozorava Ljiljana Smiljanić, sekretar Kluba novinara Banjaluka.

I nije samo kleveta krivično djelo, već i iznošenje ličnih i porodičnih prilika. Međutim, to nije dovoljno objašnjeno kaže ona i dodaje:

“Tako da može da znači da novinari koji budu izvješavali o tome kako političari zapošljavaju svoju djecu u institucijama gdje su rukovodioci ili svoje supružnike ili drugu rodbinu zapravo iznose lične i porodične prilike i u opasnosti su da zbog toga budu izloženi krivičnom progonu.

Kao što znamo, takva informacija je od javnog interesa i građani bi to trebali da znaju. Takođe je uvedeno djelo da se ne mogu objavljivati spisi bez pristanka lica na koje se taj spis odnosi, što takođe može da dovede u pitanje novinarski posao.”

U pitanje se dovode i objave na društvenim mrežama. Svi građani koji javno kritikuju društvene pojave ili poteze predstavnika javnog života, takođe mogu da dođu u opasnost od krivičnog progona.

Za većinu anketiranih građana u gradovima Doboju, Prijedoru i Bijeljini ovo zakonsko rješenje je zabrinjavajuće.

Zakonom su targetirani svi oni koji žele da ukaže na neke negativne pojave u ovom društvu, kao što je korupcija, smatra narodni poslanik Mirjana Orašanin.

“Ovo je još jedan u nizu očajničkih poteza ove vlasti koja želi da na ovaj način spriječi slobodu govora i time spriječi borbu za bolju budućnost i borbu protiv korupcije. Jer kako ćemo moći da se izborimo sa korupcijom ako nećemo moći ukazati na nju?”, izjavila je Orašanin.

Počinjemo da ličimo na Sjevernu Koreju i druge totalitarne režime u kojima se kriminalizuje nešto što ne odgovara vladajućoj eliti, navodi poslanik u Predstavničkom domu BiH  Branislav Borenović.

“Ali ja sam ubijeđen da će nas biti dovoljno čvrstih i snažnih koji neće odustajati u namjeri da o lopovluku, o korupciji, o anomalijama u društvu, o režimu pričamo potpuno otvoreno, jer Republici Spskoj treba sloboda. Treba svjetlo, a ne mrak!”, kaže Borenović.

A dok se svjetlo ne upali ostaje krivični progon zbog izgovorene ili napisane riječi.

“Kod nas u prosjeku krivični postupci traju oko 5 godina. Za to vrijeme vama je narušen ugled moguće je da su vam i neka druga prava osporena u zavisnosti od toga da li će Tužilaštvo tražiti od Suda da izrekne neke mjere zabrane, jer je u pitanju krivično djelo.

Vi na kraju dokažete svoju nevisnost, da niste nikoga oklevetali, ali vi ste već pretrpjeli štetu. Dakle to je najveći problem koje ovo zakonsko rješenje donosi i za novinare i za građane.”, zaključila je Ljiljana Smiljanić, sekretar Kluba novinara Banjaluka.

(BN)  Foto: BN