Kvadrat izgradnje bolnice u Nišu 960 €, a u I. Sarajevu 2762 €

Kvadrat izgradnje bolnice u Nišu 960 €, a u I. Sarajevu 2762 €

Cijene po kojima se grade i renoviraju zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj daleko su veće od cijena gradnje ovakvih ustanova u Srbiji. Tako će cijena jednog kvadratnog metra potpuno opremljenog prostora za Bolnicu u Istočnom Sarajevu dostići 3 puta veću cijenu nego gradnja novog Kliničkog centra u Nišu.

Gradnja novog Kliničkog centra u Nišu koji će pružati imati 17 operacionih sala se privodi kraju i prvi pacijenti bi trebalo da budu primljeni do kraja godine. Cijena jednog kvadratnog metra potpuno opremljenog prostora za ovaj Klinički centar iznosi 960 evra.

Kod dogradnje novih objekata Kliničkog centra Banjaluka koji ima 12 operacionih sala, kvadrat opremljenog prostora koštao je 1400 evra.
U Istočnom Sarajevu počinje gradnja nove bolnice ”Kasindo”, koja će imati 4 operacione sale. Cijena kvadratnog metra koštaće 2762 evra, odnosno 5400 konvertibilnih maraka po metru kvadratnom.
Gradnja zdravstvenih ustanova i u Banjaluci i u Istočnom Sarajevu je potrebna, kaže bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić, ali je problem što se gradi kreditima sa dugim grejs periodom po veoma visokim cijenama.
”Kao što će neko i vraćati te kredite, neko će morati i da odgovara i objasni kako je, recimo, u Nišu postignuto da za jedan kvadrat izgrađenog opremljenog prostora plati gotovo tri puta manje nego što će to biti plaćeno za bolnicu u Istočnom Sarajevu”, rekao je bivši ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Slobodan Stanić.
Ministar zdravlja Republike Srpske je prilikom dogovora o početku gradnje bolnice u Istočnom Sarajevu poručio da će sve koštati 46 miliona maraka bez PDV-a.
”Izvođač će obezbijediti sredstva, a nakon toga, u 72 rate će biti isplaćena sredstva za gradnju bolnice”, poručio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Dragan Bogdanić.
Zanimljivo je da je prethodni tender za izgradnju bolnice u Istočnom Sarajevu koji je poništila Komisija za žalbe predviđao još skuplju gradnju od one koja je naknadno ugovorena.

http://www.rtvbn.com/3870211/tri-puta-skuplji-kvadrat-izgradnje-bolnice-u-srpskoj-u-odnosu-na-nis