„KUCNUO JE ČAS – OSLOBODIMO MEDIJE” Berton i Fild pružili podršku novinarima

„KUCNUO JE ČAS – OSLOBODIMO MEDIJE” Berton i Fild pružili podršku novinarima

Sloboda medija ključni je stub demokratije i osnova na kojoj se grade društva u kojima se poštuju građanska prava i temeljne slobode. Zabrinjavajuće je da je samo postojanje slobode medija u velikoj opasnosti, ne samo u BiH, već i u drugim zemljama širom svijeta.

Navedeno je ovo u zajedničom saopštenju ambasadora Brusa Bertona, šefa Misije OEBS-a u BiH, i ambasadora Metjua Filda, britanskog ambasadora u BiH, povodom Svjetskog dana slobode medija.

Oni navode da Velika Britanija i OEBS zajednički rade u ovom području i igraju aktivnu ulogu u pružanju podrške ostvarenju i promovisanju ovih sloboda.

– Svjetski dan slobode medija, 3. maj podsjeća nas na našu zajedničku odgovornost za zaštitu slobode medija i našu obavezu da poduzmemo sve što je u našoj moći da omogućimo novinarima da i dalje obavljaju svoj posao pošteno i otvoreno, u okruženju koje nije ispunjeno strahom i zastrašivanjem. Bez toga, demokratija ne može opstati, a svi se moramo više potruditi da postignemo taj cilj – navode oni.

Ovogodišnja tema: „Mediji za demokratiju: novinarska profesija i izbori u vremenima dezinformacija“, ukazuje na aktuelne izazove sa kojima se suočavaju mediji u vrijeme izbora.

Svjedoci pristrastnosti i neujednačenosti

– Ovdje u BiH, redovno smo svjedoci pristrasnog i neujednačenog izvještavanja, posebno tokom izborne godine, te izvještavanja kojim se u zajednicama širom zemlje raspiruje retorika podjela – navedeno je u saopštenju.

Navode da je umjesto toga, novinarima potrebno omogućiti da građanima pruže objektivne i pouzdane informacije na osnovu kojih oni mogu donositi odluke i tražiti od izabranih predstavnike da odgovaraju za svoje postupke, jer je samo tako moguće istinski očuvati mir i demokratiju.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Misija OEBS-a u BiH intenzivno sarađuje sa predstavnikom OEBS-a za slobodu medija u rješavanju svih problema nastalih zbog prijetnji po slobodu medija, te poziva nadležne institucije da u potpunosti provedu odluku Ministarskog savjeta OEBS-a o bezbjednosti novinara, kojom se od država članica traži preduzimanje efikasnih mjera u cilju sprečavanja prakse nekažnjavanja krivičnih djela čije su žrtve novinari – navodi se u saopštenju.

Uvažavajući sve lošije stanje sa kojim se suočavaju novinari širom svijeta, ministar inostranih poslova Velike Britanije imenovalo je istaknutu pravnicu za pitanja ljudskih prava Amal Kluni na poziciju specijalne izaslanice za slobodu medija.

Globalna konferencija

Vlada Velike Britanije 10. i 11. jula biće domaćin globalne konferencije o slobodi medija, na kojoj će učestvovati novinari, političari i predstavnici građanskog društva, kako bi postigli dogovor o tome kako zaštititi novinare i medije kao okosnicu demoratije.

– Na današnji dan, kao i svakog drugog dana, dužni smo prisjetiti se okrutne stvarnosti i svakodnevnih prijetnji i napada na novinare u BiH i širom svijeta. Odajemo priznanje novinarima koji neumorno tragaju za istinom, često pri tome rizikujući vlastitu sbezbjednost, a u nekim slučajevima i živote. Njihova odlučnost i hrabrost nadahnuće su za sve nas – zaključeno je u saopštenju iz poruku  „Kucnuo je čas – oslobodimo medije“.

Srpskainfo