Komitet za zaštitu novinara: Sigurnosni alati

Komitet za zaštitu novinara: Sigurnosni alati

Kako se povećava opasnost za novinare, sve je veća važnost posvećivanja pažnje sigurnosti u bavljenju ovom profesijom. Kako bi pomogli novinarima i urednicima da rade na sigurnosti, Komitet za zaštitu novinara objavio je set sigurnosnih alata budući da su medijskim radnicima neophodni trening, oprema i drugi resursi.

Set sigurnosnih alata novinarima i redakcijama nudi osnovne informacije o fizičkim, digitalnim i psihološkim sigurnosnim resursima i alatima.

Sigurnosni vodič sadrži informacije za lokalne i međunarodne novinare o rizicima, fizičkoj i digitalnoj sigurnosti. Komitet za zaštitu novinara nudi i savjete o opasnim novinarskim zadacima, kao i kratke i pristupačne tutorijale iz prve pomoći. https://cpj.org/2018/09/first-aid-videos.php

Na stranici CPJ možete pronaći i dodatne informativne resurse o sigurnosti kao i kontakte međunarodnih agencija i nevladinih organizacija koje mogu pomoći novinarima. Za one kojima je potrebna dodatna pomoć, mogu se obratiti Komitetu za zaštitu novinara na email adresu: report_violation@cpj.org.