Katastrofalna putna infrastruktura u BiH: Je li skuplji život ili zaštitna ograda

Katastrofalna putna infrastruktura u BiH: Je li skuplji život ili zaštitna ograda

D. Be./Klix.ba
13.4.2019. u 11:54
869

163

Okolnosti zbog kojih je automobil skrenuo sa ceste i završio u rijeci Miljacki još uvijek nisu razjašnjene. Zbog nepristupačnog terena nekoliko sati trajalo izvlačenje tijela, kao i automobila. Na terenu su bili vatrogasci, policajci i ekipe gorske službe spašavanja i civilne zaštite, iz oba entiteta.

Živote četiri osobe više niko neće vratiti, ali kao prioritet da se ovakve i slične saobraćajne nesreće ne nastave dešavati svako malo širom Bosne i Hercegovine, jeste sanacija puteva, postavljanje signalizacije i adekvatnih zaštitnih ograda odnosno bankina. O tome godinama govore stručnjaci saobraćajne struke.

Mjesto nesreće (Foto: M.O./Klix.ba)Mjesto nesreće (Foto: M.O./Klix.ba)

Vještak saobraćajne struke i stručnjak za cestovni saobraćaj Ševal Kovačević u razgovoru za Klix.ba je kazao da već četiri godine upozorava na katastrofalnu situaciju na putnim pravcima širom BiH.

“Pored vještačkih jezera, rudničkih iskopina i rijeka, gdje vozilo može skrenuti, mora biti urađen grudobran od zemlje ili zaštitna ograda ili zasađena živica, zavisno od konfiguracije terena. Nemoguće je da bude četiri-pet nesreća u posljednjih godinu-dvije na istom mjestu i da niko ne reaguje”, mišljenja je Kovačević.

Provalija pored ceste (Foto: M.O./Klix.ba)Provalija pored ceste (Foto: M.O./Klix.ba)

On ističe da se moralo reagovati, ali da se u BiH djeluje jako sporo ili gotovo nikako.

“Po Zakonu o sigurnosti u saobraćaju onaj ko održava ceste mora 24 sata držati sigurnim put za učesnike u saobraćaju. Ako ima poremećaja onda se mora obavijestiti sve učesnike. Trebalo je uraditi veliki displej na ovom dijelu ceste prema Sarajevu gdje se može smanjivati brzina i postaviti upozorenja. Zar nisu mogli postaviti taj displej i daljinskim upravljačem iz nekog centra upozoravati vozače na stanje na cesti. Zar nisu mogli, na tom opasnom dijelu ceste, posuti abrazivni materijal kako bi se smanjila skliskost?”, zapitao je naš sagovornik.

Kovačević smatra da se u BiH ne zna upravljati saobraćajem, ali da se od njega jako puno uzima i da neki veoma dobro žive.

Foto: M.O./Klix.baFoto: M.O./Klix.ba

“Ministarstva, direkcije za puteve i radne zajednice gotovo ništa ne rade na sigurnosti u saobraćaju. Stotine je žrtava stradalo, mnogo je tjelesno povrijeđenih, ali ništa se ne poduzima konkretno. Mi smo jedno okrutno društvo”, zaključio je

Pitanja je mnogo, a odgovora premalo. Merima Bačkić, Lejla Sadiković, Almina Ćorović i Mina Kadrić bile su uposlenice sarajevske OŠ Kovačići i u trenutku nesreće vraćale su se sa sahrane kolegice na Palama. One su samo u nizu stradalih na putnim pravcima u našoj zemlji na koje se godinama upozorava da su u jako lošem stanju i da je potrebno mnogo više ulagati u sigurnost na cestama.