Jajački srednjoškolci dobili nagradu OSCE-a i 50.000 eura

Jajački srednjoškolci dobili nagradu OSCE-a i 50.000 eura

Jajački srednjoškolci su dobitnici nagrade „Max van der Stoel“ za 2018. godinu, koju dodjeljuje Visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine sa sjedištem u Hagu, prenosi JajcePress.com. Nagrada sa sobom nosi i premiju od 50.000 eura.

U pismu upućenom jajačkim srednjoškolcima, koje potpisuje Lamberto Zannier, Visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine, između ostalog stoji da je žiri odlučio dodijeliti nagradu srednjoškolcima iz Jajca na osnovu njihove „izuzetne smjelosti i poticajnog aktivizma koji je doveo do sprječavanja daljnje podjele u školama u Jajcu, kao i širom zemlje.“

„Prepoznajući istrajnosti i moralni poduhvat ovih hrabrih učenika, te prepoznajući potrebu za inkluzijom i kvalitetnijim obrazovanjem kroz, između ostalog, ulaganje u inovativna sredstva podučavanja koja bi bila dostupna svim učenicima u Jajcu, žirije donio jednoglasnu odluku da nagradi učenike iz Jajca, predstavljene od strane Vijeća učenika Srednje strukovne škole „Jajce“, sa nagradom „Max van der Stoel“ za 2018. godinu“, stoji između ostalog u Zannierovom obrazloženju.

Nagradu uručuje ministar vanjskih poslova Holandije

Nagradu „Max van der Stoel“ je 2001. godine uspostavilo Ministarstvo vanjskih poslova Holandije u čast holandskog državnika i prvog Visokog komesara za nacionallne manjine, Maxa van der Stoela. Od tada se nagrada dodjeljuje svake druge godine pojedincima, neformalnim grupama ili ustanovama kao priznanje za izuzetna dostignuća u promociji integracije i kohezije društva na području država OSCE-a.

Predstavnici Vijeća učenika će nagradu lično primiti od strane ministra vanjskih poslova Holandije prilikom ceremonije koja će biti održana u Hagu 9. novembra ove godine.

Historija i geografija sa fokusom na BiH

Napomene radi, jajački učenici su tokom 2016. i 2017. godine protestovali protiv odluke Vlade SBK da podijeli srednje škole u Jajcu. Pod velikim protiskom javnosti, OSCE-a i stranih ambasada, Ministarstvo obrazovanja SBK je spornu odluku o osnivanju nove srednje škole povuklo sredinom 2017. godine. Osim toga, nacionalna grupa predmeta je proširena na historiju i geografiju koje u fokusu izučavanja imaju BiH, te je sa diploma učenika Bošnjaka uklonjen sporni grb Herceg-Bosne. Učenici hrvatske i bošnjačke nacionalnosti i dalje idu zajedno u školu.

Jajce Press / Samir Beharić