Indeks medijskih sloboda: BiH na 62. mjestu

Indeks medijskih sloboda: BiH na 62. mjestu

Naša zemlja ostvarila je napredak u odnosu na prethodnu godinu, kada je bila na 65. mjestu.
Foto: RSF/Screenshot

Bosna i Hercegovina zauzela je 62. mjesto od ukupno 180 zemalja na listi, navodi se u novom izvještaju Reportera bez granica “Indeks medijskih sloboda 2018”. https://rsf.org/en/ranking

“Polarizirana politička klima, obilježena stalnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom, nije najpovoljnije okruženje za slobodu štampe. Uredničke politike odražavaju etničku podijeljenost, a govor mržnje je prisutniji. Novinari su napadnuti zbog svog etničkog porijekla i zbog onoga o čemu pišu”, navodi se u obrazloženju Reportera bez granica za BiH.
U izvještaju se dodaje i da tužbe za klevetu doprinose dodatnom zastrašivanju novinara u našoj zemlji, te da problem predstavlja i netransparentnost vlasništva nad medijima. Spomenuti su i nesigurni uslovi rada jer se bh. novinari zapošljavaju po kratkoročnim ugovorima i malo su plaćeni.
Hrvatska je zauzela 69. mjesto na listi, što je napredak u odnosu na prošlogodišnje 74. mjesto. U izvještaju se navodi da hrvatski novinari koji izvještavaju o organiziranom kriminalu ili ratnim zločinima, često postaju meta kampanja kojim se nastoje uznemiriti.
Srbija je ove godine pala za deset pozicija, i trenutno se nalazi na 76. mjestu. “Pod vladavinom predsjednika Aleksandra Vučića, Srbija je postala zemlja u kojoj je nesigurno biti novinar. Ovo se jasno vidi iz alarmirajućeg broja napada na novinare koji nisu istraženi, riješeni ili kažnjeni, i iz agresivnih, negativnih kampanja koje provladini mediji orkestriraju protiv istraživačkih novinara.”
Makedonija je zauzela 109. mjesto, i time je najlošije pozicinirana država s područja bivše Jugoslavije na listi, dok je Slovenija zauzela najbolje mjesto u toj grupi zemalja – 32.
Crna Gora nalazi se na 103. mjestu, a među glavnim problemima te zemlje u oblasti slobode medija, navodi se kako su zvaničnici pojačali pritisak na javni emiter RTCG kako bi smijenili nezavisno uredništvo te kuće i na čelne pozicije postavili pristalice vladajućeg DPS-a.
Kosovo se ove godine nalazi na 78. mjestu uz obrazloženje da novinari te zemlje trpe direktna i indirektna politička uplitanja, financijske pritiske, a problem je i koncentrisano vlasništvo nad medijima.
Najbolje rangirana zemlja na listi je ponovo Norveška, iza koje slijede Švedska, Holandija, Finska i Švicarska. Na kraju liste nalaze se Kina, Sirija, Turkmenistan, Eritreja, a najlošije pozicionirana zemlja je Sjeverna Koreja.
Izvor: RSF