Iduće godine novac za prostorije Kinoteke

Iduće godine novac za prostorije Kinoteke

Novac za odgovarajuće prostorije Kinoteke Republike Srpske u Palama, biće obezbijeđen naredne godine.

Potvrdio je to srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je sa režiserom Emirom Kusturicom posjetio ovu kulturnu ustanovu.

Kinoteka je danas bogatija za deset Kusturičinih digitalizovanih filmova.

Poznati srpski i svjetski režiser Emir Kusturica poklonio je Kinoteci deset filmova. To je ujedno i najveća zbirka filmova jednog domaćeg autora a njihovi dijelovi prikazani su u sali Kulturnog centra u Palama. Za Kusturici filmovi predstavljaju dio korijena naše kulture za koje se moramo boriti.

– Ovih 10 digitalizovanih filmove imaju ono praktično što je neophodno da se ne bi zaboravila prošlost. Na vrlo građanski način želim da se zahvalim srpskom članu Predsjedništva što se bori za našu kulturu i što ne da da nam iščupaju korijenje iz naših ruku – istakao je Kusturica.

Kusturica je ovom donacijom postao najzastupljeniji autor igranih filmova u ovoj kulturnoj ustanovi.Iz Kinoteke najavljuju retrospektivu njegovih filmova.

– Sve to bi trebalo biti na tim novim uređajima koji treba da stignu u Kinoteku. Na taj način dajemo doprinos našem identitetu kojeg gajimo kroz programe i da obradujemo publiku, ne samo na Palama, nego i u drugim sredinama – naveo je direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović. Play Video

Za rješavanje smještaja i obezbjeđivanje boljih uslova za prezentaciju svega čime Kinoteka raspolaže najavljena su finansijska sredstva.

– Mi ćemo već iduće godine obezbjediti novac, da se riješi prostor, a do Nove godine ćemo nabaviti neophodne uređaje , koji će omogućiti da se prezentacija ovoga što kinoteka ima podigne na veći nivo – istakao je Dodik.

Kinoteka Republike Srpske je republička ustanova čija je osnovna djelatnost prikupljanje, čuvanje i stručno obrađivanje filmske građe i pratećeg filmskog materijala. Baštini sve ono što je stvaralo filmsko preduzeće “Srna film” , od osnivanja 1992. godine.