Fond daje Dodiku milione, a bolesne ubija!

Fond daje Dodiku milione, a bolesne ubija!

Ukinuli četiri besplatna lijeka

Stanovnike RS koji se bore sa dijabetesom i respiratornim oboljenjima od avgusta očekuje novi udar na džep, jer će devet lijekova koje su do sada dobijali besplatno na recept ubuduće morati da plaćaju.

Riječ je o lijekovima koje je Fond zdravstvenog osiguranja RS prebacio sa liste A na listu B, zbog čega će pacijenti morati da izdvoje 50 odsto od njihove cijene u apotekama. Ovi lijekovi, dok su se nalazili na listi A, bili su besplatni ili su pacijenti za njih plaćali samo participaciju.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS objašnjavaju da su ovu izmjenu liste lijekova uradili u skladu sa prilivom novca, racionalnijim trošenjem i na osnovu redovnih analiza. Ističu da tom izmjenom neće biti narušena prava pacijenata, jer su im i dalje na listi A dostupne osnovne terapije.

Kako se saznaje u apotekama, riječ je lijekovima alogliptin/metformin, sitagliptin, vilagliptin i linagliptin, koje koriste oboljeli od dijabetesa tipa dva i tiotropijum, indokaterol i glikopirijum, koje uzimaju oni sa respiratornim oboljenjima. Sve su to, kako poručuju iz apoteka, generički nazivi lijekova, za koje nam nisu željeli navesti nazive u prodaji, da ih ne bi, kako objašnjavaju, reklamirali.

Lijek generičkog naziva alogliptin/metformin poznat je u prodaji kao “vipdomet” i uzimaju ga mnogi oboljeli od dijabetesa tipa dva. To je pakovanje od 56 film-tableta koje trenutno košta 74,30 KM u apotekama. Dijabetičari su ga dobijali besplatno na recept jer je bio na listi A, a za nekoliko dana moraće ga plaćati oko 37 maraka.

U Fondu zdravstva kažu da je “vipdomet” početkom godine sa liste B stavljen na listu A jer se očekivalo da će njegovim prebacivanjem doći do smanjenja propisivanja i troškova pojedinih drugih lijekova za dijabetes, te da će time ostvariti određene uštede.

”Analiza je, međutim, pokazala da stavljanje ovog lijeka na listu A nije dovelo do smanjenja troškova za druge lijekove za dijabetes, što se očekivalo, i zbog toga je ovaj lijek vraćen na listu B kako ne bi došlo do drastičnog prekoračenja planiranih troškova za lijekove na recept”, objašnjavaju u Fondu.

Mnogi dijabetičari sa kojima smo razgovarali razočarani su ovim potezom Fonda.

Zvonko Šikmić iz Prijedora, koji se već 27 godina bori sa dijabetesom, kaže da je to bolest koja iziskuje mnogo troškova i da je sramota da oboljeli gotovo sve plaćaju.

”Jedino što je dijabetičarima besplatno su insulin i analize. Sve ostalo plaćamo. To je izuzetno teško, jer je ova bolest naša svakodnevica. Moramo imati posebnu ishranu koja je mnogima preskupa”, poručuje Šikmić.

Sa njim se slaže i Banjalučanka Stojanka O. koja kaže da je mnogim dijabetičarima veoma teško svakog mjeseca kupovati lijekove i adekvatnu hranu.

”Ovo je zaista loša vijest za mnoge koji se bore sa šećerom”, istakla je ona.

U Srpskoj je lani registrovano približno 48.000 oboljelih od dijabetesa, dok se procjenjuje da je njihov stvarni broj 80.000 i da je konstantno u porastu. Oboljeli većinom imaju dijabetes tipa dva, a riječ je o penzionerima, nezaposlenim, osobama sa loše regulisanim lipidnim statusom, povišenim krvnim pritiskom i lošim navikama u ishrani.

Lijekovi koji prelaze sa liste A na listu B (generički nazivi)

Za liječenje dijabetesa tipa 2:

– alogliptin+metformin (vipdomet)

– sitagliptin

– vilagliptin

– linagliptin

Za respiratorna oboljenja:

– tiotropijum

– indokaterol

– glikopirijum

Lijekovi na recept:

lista A – besplatni lijekovi ili samo participacija

lista B – 50 odsto cijene plaća pacijent

Izvor: Glas Srpske