Damjan Škipina: SNSD je najbolja politička ponuda za narod Republike Srpske

Damjan Škipina: SNSD je najbolja politička ponuda za narod Republike Srpske

Iako je mlad čovjek, Damjan Škipina je političar s ozbiljnim iskustvom kojem su građani Pala već tri puta dali povjerenje da ih predstavlja kao odbornik u Skupštini opštine Pale, kojom danas u svojstvu predsjednika i rukovodi, a već drugi mandat zaredom njihov je predstavnik i u Skupštini grada Istočno Sarajevo, gdje trenutno predvodi, u političkom smislu i kapacitetu najjači Klub odbornika SNSD-a.

Poznat kao neko ko se pretjerano ne pojavljuje u javnosti i čije djelovanje se karakteriše kao rad vrhunskog operativca iza kojeg ostaju vidljivi pozitivni rezultati, što je pokazao i obavljajući funkciju direktora JU „Studentski centar“ Pale, Škipina i dalje umjesto javnih obraćanja, kamera i razgovora sa novinarima, od kojih, naravno, ne bježi, ipak radije i u mnogo većoj mjeri pažnju poklanja direktnom i ličnom kontaktu sa ljudima, smatrajući da je to najbolji način „da čovjek sasluša, razumije i pokuša da riješi ono što je moguće, a što se nameće kao potreba i kao takvo kandiduje i kao problem koji je potrebno prevazići…“

– Da budemo to što jesmo u politici odlučio je narod i zato i jesam nepokolebljivi pristalica toga da svaki izabrani odbornik, narodni poslanik, ministar ili funkcioner bilo kojeg ranga i na bilo kojem nivou vlasti mora uvijek biti na direktnoj vezi sa narodom i među narodom, jer to je, ne jedini, ali svakako najbolji način da njegov rad bude od opšte koristi-kaže Škipina na početku svog predizbonog intervjua u svojstvu kandidata SNSD-a za narodnog poslanika u Izbornoj jedinici 8, koja obuhvata šest gradskih opština Istočnog Sarajeva, te Rogaticu i Han Pijesak rekao je Škipina za princip.news.

Prvi put ste kandidat za narodnog poslanika i Opštinski odbor SNSD Pale je, predlažući Vas na tu listu, uzeo u obzir sve ove navedene činjenice i ono što Vas karakteriše kao političara i čovjeka, smatrajući da ste pravi izbor i neko ko može na najbolji način odgovoriti očekivanjima partije u smislu sprovođenja njenih politika, ali i očekivanjima građana Pala i Sarajevsko-romanijske regije. Šta za Vas lično sve rečeno znači?

– Biti narodni poslanik nije tek stvar političkog prestiža, to je prvenstveno čast i volja da se preuzme odgovornost prema ljudima koji su ti dali povjerenje i mogućnost da budeš biran i predano radiš u interesu građana, opštine i grada iz kojeg dolaziš, podrazumijeva se i Republike Srpske u cjelini. Naravno, poštujem odluku partijskih organa i počastvovan sam što su me kandidovali za narodnog poslanika, ali sam i potpuno svjestan da me to dodatno obavezuje. To pred mene stavlja zadatak da opravdam ukazano povjerenje i na najbolji mogući način predstavim sve ono što je SNSD uradio, radi i namjerava uraditi na ovom području, a što nije nešto za šta je zaslužan samo Damjan Škipina, već i naši odbornici i načelnici opština, gradonačelnik, republičke institucije i, na kraju, što je veoma bitno naglasiti, više hiljada vrijednih aktivista i simpatizera naše političke partije, koja je nesumnjivo motor opšteg razvoja ovog kraja.

Pale su najveća opština u Sarajevsko-romanijskoj regiji i imaju posebnu istorijsku ulogu u stvaranju i odbrani Republike Srpske, što predstavlja, takav je utisak u javnosti, i određenu specifičnu težinu i dodatnu obavezu za svakoga kandidata odavde, a posebno za nekoga ko je kandidovan u ime najveće i najjače političke stranke u Srpskoj, koja istovremeno predvodi i lokalnu vlast?

– Svjestan sam te činjenice, strateškog značaja Pala i cijele ove regije za Republiku Srpsku, kao i posebne odgovornosti svakoga ko u poslaničkim klupama predstavlja ovdašnji narod, koji je, uz puno uvažavanje sunarodnika iz svih ostalih dijelova naše Republike, zajedno sa političkim i vojnim rukovodstvom ovdje stvarao sve ono što je potrebno za život i funkcionisanje jedne države i baš odavde, nesebično, na borbenim linijama i institucionalno, stvarao i branio Republiku Srpsku. Kao mlad, ali i čovjek koji ima dovoljno političkog iskustva apsolutno sam spreman da odgovorno nosim tu časnu obavezu i sve što radim, činim u interesu građana. Ovdje ipak moram podsjetiti javnosti da i pored svega što se vezuje za tu odgovornu, državotvornu ulogu Pala i ovdašnjih ljudi, ova opština, od kada postoje otvorene liste, ma koliko to djelovalo nevjerovatno za jednu sredinu sa najvećim brojem stanovnika, odnosno birača u ovoj izbornoj jedinici, još nije imala direktno izabranog narodnog poslanika. Biću potpuno otvoren i reći da smatram da je došlo vrijeme da se to promijeni i da Paljani u najvišem zakonodavnom organu imaju svog sugrađanina koji se tu nije našao kao, narodski rečeno „kompenzacionaš“, već narodnog poslanika čiji će izborni kapacitet, odnosno broj glasova biti za poštovanje i koji će upravo u toj činjenici imati onu dodatnu političku snagu da predloži i ubrza realizaciju brojnih projekata od interesa za ovdašnje, ali i sve građane Sarajevsko-romanijske regije. Kad ovo govorim, činim to i kao predsjednik Skupštine opštine Pale i predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Istočno Sarajevo, gdje upravo nastojimo da vodimo politiku koja podrazumijeva napredak i razvoj svake naše opštine. To nije prazna priča, to je proces koji građani mogu da primijete i svi mi koji živimo od Han Pijeska do Trnova, od Rogatice do Sokoca i Pala, Istočnog Starog grada, opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo ovaj prostor treba da posmatramo kao jedinstvenu cjelinu koja nas okuplja i oko koje se okupljamo želeći da je gradimo i razvijamo.

Kada smo već kod toga, jeste li zadovoljni obimom do sada realizovanih projekata i ima li nekih važnih, kapitalnih poduhvata u najavi?

– Na području Sarajevsko-romanijske regije, republičke institucije koje je predvodio i predvodi SNSD uložile su više od pola milijarde maraka. Ako se osvrnemo desetak godina unazad i analiziramo šta je sve urađeno i izgrađeno jasno ćemo zaključiti da su tu nove zgrade fakulteta, studentskih domova, nove sportske dvorane i bolnica „Srbija“, savremeno pozorište, obnovljeni objekti domova zdravlja, nove škole, obdaništa, divni parkovi, desetine kilometara novih i rekonstruisanih ulica i lokalnih puteva, kilometri javne rasvjete, novi mostovi i vodovodni sistemi, poput ovog u Brezovicama na koji se čekalo decenijama, kao i tuneli Stambolčić i Kalovita brda, jednostavno, unapređena je cjelokupna infrastruktura koja je dala podstrek i intenzivnoj stanogradnji, koja je svakako pozitivno uticala na nivo privredne aktivnosti, što je omogućilo i da lakše prebrodimo krizne trenutke poput onih za vrijeme pandemije virusa korona. Kao posebnu cjelinu moram istaći Jahorinu koja sa novim sadržajima OC „Jahorina“ naprosto blista i svojom modernom infrastrukturom skijaških staza i vertikalnog transporta drži poziciju u grupi velikih evropskih centara. Reći sve ovo, a ne istaći da je broj zaposlenih na istorijskom maksimumu bilo bi neozbiljno, s tim da dalji napredak u tom segmentu stoji kao stalna obaveza.

I opština Pale napravila je vidne pomake. S obzirom na to da ste u tome i lično učestvovali kao odbornik, sada i kao predsjednik Skupštine opštine, jeste li zadovoljni?

– Ako iznesem podatak da je opština Pale do prije pet, šest godina ostvarivala budžet u iznosu od nepunih osam miliona maraka, a da ove godine ima budžet preko 20 miliona, te samostalno samo za projekte u obnovi i izgradnji infrastrukture izdvaja taj nekadašnji godišnji budžet, mislim da sam ilustrativno i odgovorio na pitanje. Istovremeno, vraćeni su milionski dugovi opštine i opštinskih preduzeća, kao i Doma zdravlja koji je danas i obnovljen po najvišim standardima energetske efikasnosti. Unapređena je pronatalitetna politika koja kao mjera prije dolaska SNSD-a na vlast nije ni postojala, utrostručeni su podsticaji u privredi i poljoprivredi, stipendije, socijalna davanja…Pred nama su, opet, kapitalni projekti koji će otvoriti novu stranicu u razvoju Pala i ove regije, poput skoro 100 miliona maraka vrijedne izgradnje gondole Pale-Jahorina, kao i realizacija već započetog projekta izgradnje Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta sa zatvorenim bazenom, izgradnja savremene zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo, nove gradske toplane, novog fudbalskog terena sa umjetnom podlogom, rehabilitacija, obnova i modernizacija magistralnih puteva, što sve jesu milionski i višemilionski vrijedni projekti iza kojih stoje odluke Vlade Republike Srpske. Takođe, vratiću se na početak i pomenuti da se naš odnos prema značaju i ulozi Pala u stvaranju i odbrani Republike Srpske i učešću naših ljudi u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ogleda u iskrenoj volji da njegujemo kulturu sjećanja i odajemo počast onima koji su žrtvovali živote za Republiku Srpsku i slobodu koju danas uživamo. To nisu i ne smiju biti samo riječi i mi smo posljednjih godina u saradnji sa Boračkom organizacijom obnovili centralno u Palama i spomen-obilježja u Mokrom, naselju Stanica, na Jasiku…Gradimo i Muzej Odbrambeno-otadžbinskog rata, obnavljamo objekat Mali dom koji ima upravo taj istorijski značaj kao zdanje u kojem je tokom rata boravilo rukovodstvo Republike Srpske, a gdje će takođe biti depadans muzeja, dok je u planu i izgradnja velikog spomen-kompleksa na Golom Koranu. To su konkretni poduhvati.

Vratimo se predstojećim izborima. Šta očekujete i kakva je Vaša procjena izbornih rezultata u Izbornoj jedinici 8 i Republici Srpskoj uopšte?

– Očekujem ubjedljivu pobjedu Milorada Dodika i Željke Cvijanović za predsjednika Republike Srpske, odnosno srpskog člana Predsjedništva BiH, kao i pobjedu SNSD-a na oba parlamentarna nivoa. U to ne treba niko da sumnja, jer SNSD je najbolja politička ponuda za narod u Republici Srpskoj, koji može da prepozna kome su snaga njenih institucija, ustavna pozicija i dostojanstvo na prvom mjestu. Što se tiče Izborne jedinice 8, iz koje se u Narodnu skupštinu Republike Srpske direktno biraju četiri narodna poslanika, iznijeću jednu procjenu koja nije samo moja, a koja u staru upućuje na to da će SNSD osvojiti dva, a SDS jedan direktni mandat, što jeste sasvim realno, dok će se za preostalo mjesto koje direktno vodi u skupštinske klupe boriti sve ostale, uslovno rečeno, manje političke partije. Ko će tu koga nadjačati, vidjećemo, ali sve ankete, prognoze, pa i raspoloženje na terenu govore da će to biti omjer 2-1-1 i da će SNSD opet osvojiti dva direktna mandata u ovoj izbornoj jedinici, da će ovdje imati i najbolji rezultat za PS BiH, kao i pojedinačne funkcije, što znači da će ubjedljivo pobijediti i Milorad Dodik i Željka Cvijanović. Ako me pitate za lična očekivanja, neću biti sad previše skroman i poslije svega što sam rekao u ovom intervjuu pribjegavati nekom nazovimo diplomatskom odgovoru. Da, očekujem da ću osvojiti direktan mandat i biti narodni poslanik sa Pala u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Imajući u vidu to da intervjui ovakvog tipa naprosto zahtijevaju odgovore na pitanja ko si, šta si, šta si do sada radio i uradio i za šta ćeš se boriti i zalagati u daljem radu, vjerujem da sam iskreno odgovorio iznijevši dosta argumenata za koje cijenim da su dovoljno čvrsti da bi građani Pala i ove regije donijeli odluku da glasaju za kandidatsku listu SNSD-a, na kojoj je i moje ime.

(www.palelive.com