BiH ima potencijal za razvoj biatlona, privući mlade da treniraju

BiH ima potencijal za razvoj biatlona, privući mlade da treniraju

Predsjednik Međunarodne biatlon unije /IBU/ Oli Dalin iz Švedske rekao je danas na Jahorini da vidi veliki potencijal u BiH i u cijeloj regiji za razvoj biatlona.

Rukovodstvo IBU na Jahorini održava sastanke sa predstavnicima i generalnim sekretarima nacionalnih biatlon federacija svih zemalja Balkana o trenutnom stanju u biatlonu i daljim pravcima razvoja ovoga sporta na svjetskom nivou, koji će trajati do nedjelje, 14. maja.

Sastancima, koji će odrediti ključne smjernice razvoja ovog sporta za Balkan, prisustvuju predstavnici Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Moldavije, Bugarske, Grčke, Turske i Libana.

Dalin je rekao da im je namjera da pruže podršku nacionalnim savezima za biatlon kako bi oni mogli da rastu i razvijaju se, jer je u pitanju vrlo popularan sport koji prati puno ljudi.

„Postavili smo cilj, a to je da udvostručimo broj sportista koji se bave ovim sportom i takmiče u naredna dva olimpijska ciklusa“, izjavio je Dalin novinarima.

Generalni sekretar IBU-a Amerikanac Maks Kob, koji se više od 30 godina se profesionalno bavi biatlonom, kaže da je njegova misija da biatlon prošire na zemlje gdje ovaj sport nije popularan, da privuku što veći broj mladih sportista i zato mu je drago što je došao u BiH, koja ima veliki potencijal u ovom sportu.

Direktor razvoja u IBU Dagmara Gerašimuk iz Poljske rekla je da su stigli na Jahorinu kako bi pokušali odrediti na koje načine mogu najbolje pomoći savezima zemalja Balkana da što bolje rade, razvijaju se i privuku veću broj djece i mladih u ovaj sport.

„Naša misija je da udvostručimo broj sportista u biatlonu“, poručila je Gerašimukova.

Domaćini sastanka na Jahorini su Ski-savez BiH i Smučarski klub „Romanija“ Pale.

Predsjednik Smučarskog kluba „Romanija“ sa Pala LJubiša Tanić ističe da je nakon završetka rata ovo najznačajnija sportska delegacija koja je posjetila BiH i zato im je drago što su ugostili skoro kompletno rukovodstvo IBU.

Tanić dodaje da su se, zahvaljujući radnicima kluba, izborili da budu domaćini skupa zemalja Balkana koji se svake godine održava u drugoj zemlji i razgovaraju o daljim pravcima razvoja ovog sporta na svjetskom nivou.

„To pokazuje koliko vrijedno radimo i kako je Međunarodna biatlon unija primijetila da ova regija ima značajan potencijal za razvoj sporta kakav je biatlon, prije svega zbog borilišta i zbog ljudskog potencijala koji imamo u klubu, jer su tu i bivši takmičari i treneri koji su učestvovali na Olimpijskim igrama“, istakao je Tanić.

On dodaje da će svaka zemlja u narednim danima predstaviti svoje osobenosti, planove i projekte, kako bi članovi rukovodstava biatlon unije mogli svakoj zemlji na odgovarajući način pomoći da se ovaj sport omasovi i postane vidljiviji.

(www.palelive.com/Srna)