Aplikacija “Građanska patrola“ od danas dostupna Paljanima

Aplikacija “Građanska patrola“ od danas dostupna Paljanima

Aplikacija „Građanska patrola“, koja građanima omogućava prijavu komunalnih i drugih problema u njihovom okruženju putem mobilnih uređaja, dostupna je od danas i u opštini Pale.

Branko Vasiljević iz kompanije „DVC solušns“ iz Banjaluke, koja je kreirala ovu aplikaciju, izjavio je novinarima da je njen osnovni cilj postizanje ažurnije i efikasnije komunikacije između građana i lokalne vlasti sa ciljem poboljšanja komunalnih usluga.

„Prvenstveno su to prijave koje su se odnosile na komunalne probleme, ilegalne deponije i različite probleme na koje može reagovati komunalna policija ili neko odjeljenje u okviru jedinice lokalne samouprave. Osim u opštine Pale, građani ovu aplikaciju mogu koristiti i u Banjaluci, Brčkom i Zvorniku“, naveo je Vasiljević.

On je istakao da je aplikacija potpuno anonimna, što ohrabruje građane da prijavljuju probleme u svojim lokalnim zajednicama.

Vasiljević je ukazao da postoje problemi za koje lokalne zajednice nisu nadležne, ali građane mogu uputiti na institucije pod čijom nadležnošću je prijavljeni problem.

Prema njegovim riječima, za probleme za koje je nadležna opština formiran je mehanizam da građani kada šalju prijavu biraju kategoriju problema, te izborom kategorije ta prijava se automatski prosljeđuje nadležnom odjeljenju.

„Ako se dese preplitanja nadležnosti prijava će doći do onoga ko je za nju zadužen“, pojasnio je Vasiljević.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina istakao je da građani prilikom prijavljivanja problema trebaju poslati do tri fotografije ili kratki video-snimak, nakon čega će nadležna služba izaći na teren.

„Smatramo da će ova aplikacija unaprijediti kvalitet života na Palama. Aplikacija je već aktivna i građani je mogu preuzeti i koristiti. U narednom periodu ćemo je još više unaprijediti i usavršiti“, ocijenio je Škipina.

Vršilac dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Žarko Čović kaže da će aplikacija smanjiti vrijeme potrebno da nadležne opštinske službe reaguju na određen problem u lokalnoj zajednici i građani će u svakom momentu moći da vide u kojoj fazi je rješavanje problema koji su prijavili.

Kristina Erak iz Udruženja „Bit alijansa“ rekla je da je projekat „Građanska patrola“, započet prethodne godine, fokusiran na kreiranje akcionih planova kroz koji će građani u svojim lokalnim zajednicama napraviti iskorak ka kreiranju pametnih gradova u BiH.

Aplikaciju prilagođena Palama donirala je kompanija „DVC solušns“ kroz projekat „Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH“.

Projekat se realizuje kroz razvojno partnerstvo sa kompanijama „Lanako“, „DVC solušns“ u okviru programa koji sprovodi NJemačko društvo za međunarodnu saradnju /GIZ/, u saradnji sa udruženjem „Bit alijansa“.

Za građane Pala trenutno je dostupna samo android aplikacija, dok se za IOS uređaje očekuje za nekoliko dana.