Alati za verifikaciju informacija

Alati za verifikaciju informacija

Korisni alati za verifikaciju informacija koji mogu pomoći u vraćanju povjerenja u medijske sadržaje. 

foto: pixabay

Istraživači Reuters Instituta pokazali su da manje od polovine ispitanika u 36 zemalja ne vjeruje medijima, a način borbe protiv nepovjerenja jeste profesionalizam i objavljivanje provjerenih informacija, bilo da se radi o tekstu, videu, audio snimku ili fotografiji. Postoji nekoliko alata koji u tome mogu pomoći:

1. Reverse Image Search omogućava pretragu po fotografijama koje učitate ili kroz Google alatza obrnutu pretragu fotografija ili kroz druge alate poput TinEye ili Yandex.

2. Mapiranje ili pretraživanje lokacije fotografije ili videa vodeći se tragovima koji su dostupni na njima, može da bude odličan verifikacijski alat. To nije moguće sa svakim snimkom ali sa onima gdje ima dovoljno detalja poput saobraćajnih znakova ili znamenitih građevima, Google Street Viewili Yandex Mapsmogu pomoći u lociranju i pregledanju lokacije kao i u upoređivanju onoga što je vidljivo na mapi i onoga što je na fotografiji ili videu.

3. Big Invid Fake News Debunkerje alat koji omogućava analizu mjesta i vremena gdje je nastao neki Youtube ili Facebook video. Također ima opcije za Twitter video pretragu, obrnutu pretragu fotografija kao i sumiranje metapodataka.

4. Inteltechniques.comje sajt koji sadrži otvorene podatke i koristan je za pronalazak informacija o pojedincima i grupama sa društvenih mreža poput Facebooka, Twittera i LinkedIna, a omogućava i obrnutu pretragu fotografija kroz Google, TinEye, Yandex i Baidu.

5. Amnesty International YouTube DataViewernudi opcije pravljena screenshota nekog Youtube videa i obrnute pretrage po njemu kako bi se ustanovilo da li je taj video ili dijelovi videa negdje objavljen ranije.

6. Jeffrey's Image Metadata Viewerpretražuje podatke o fotografiji poput modela kamere, vremena i GPS lokacije što može biti korisno za otkrivanje informacija o tome kad je napravljena fotografija, ali je problematičan dio taj što postavljanje fotografija na većinu društvenih mreža briše takve podatke.

7. Weather Undergroundomogućava potragu za informacijama o vremenskim uslovima po određenim danima, pa tako da ukoliko znate gdje je napravljena fotografija i kada, možete da utvrdite da li je vjerodostojna u smislu vremenskih uslova koje prikazuje, kao naprimjer, da li je tog dana na tom mjestu zaista padala kiša ili ne. Sajt nudi takve podatke za događaje u nekim slučajevima unazad do 1945. godine.