ЈУГОВИЋ: ОДЛУЧНОСТ И ЕКОНОМСКИ ПОТЕНЦИЈАЛ УНАПРИЈЕДИЛИ РАЗВОЈ

ЈУГОВИЋ: ОДЛУЧНОСТ И ЕКОНОМСКИ ПОТЕНЦИЈАЛ УНАПРИЈЕДИЛИ РАЗВОЈ

Општина Пале је стабилна јединица локалне самоуправе која се динамично развија и, упркос сложеним околностима, успијева да спроводи озбиљан инвестициони циклус у области унапређења путне и комуналне инфраструктуре, изјавио је начелник локалне заједнице Бошко Југовић.

Југовић је истакао да општина исплаћује подстицаје у предузетништву и пољопривреди, реализује квалитетне мјере пронаталитетне политике и редовно сервисира све обавезе према буџетским корисницима.

Он је указао на безрезервну подршку премијера Радована Вишковића и Владе Републике Српске у цјелини, који су препознали вриједност сваког пројекта, а ту је ријеч о вишемилионским подухватима попут реконструкције пута Пале-Јахорина, пројекта изградње водоводног система у Брезовицама и нове савремене зграде Полицијске управе Источно Сарајево, чија изградња ускоро треба почети.

Југовић је истакао и несебичну подршку предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, али и града Источно Сарајево и градоначелника Љубише Ћосића, који институционално и личним ауторитетом стоје иза идеја и планова ове општине, па је потпуно јасно, каже, зашто је задовољан постигнутим резултатима.

Он је навео да без задршке може рећи да Пале напредују, расту и биљеже видљив развој у свим сегментима.

Југовић је у интервју за Срну поводом крсне славе општине Пале Велике Госпојине оцијенио да је, одлуком о сталном инвестирању, посебно у периоду пандемије, али и околностима које су настале усљед неких глобалних дешавања, општинско руководство повукло добар потез, показало одлучност и економски потенцијал да успјешно изгради и обнови доста тога у области инфраструктуре и, што је веома важно, сачува привредну активност, посебно у грађевинском сектору.

С друге стране, додао је Југовић, велике инвестиције Олимпијског центра “Јахорина” и Владе Републике Српске, које се мјере десетинама милиона марака, подигле су област туризма на ниво који је Пале и олимпијску планину издвојио као водећу туристичку дестинацију у цијелом региону, што је директно и индиректно позитивно утицало на укупан амбијент, доносећи озбиљан раст услужног сектора и већи обим запошљавања, те одређену стабилност цјелокупне привреде, у којој значајну улогу имају и дрвопрерађивачки и сектор текстилне индустрије.

ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ СЕДАМ МИЛИОНА КМ ИЗ БУЏЕТА

“Тај интензиван развој је омогућио да без имало лажне скромности данас можемо рећи да су Пале једна од најатрактивнијих локалних заједница у Републици Српској, што потврђује и заинтересованост инвеститора. Да бисмо ишли у корак са таквим трендом опредијелили смо се за то да и општински буџет буде развојног карактера, а то потврђује податак да смо у овој години за инвестиције издвојили чак седам милиона КМ, што је више од трећине укупног буџета који ће ове године бити остварен у износу од око 20 милиона КМ, што је такође показатељ позитивних процеса”, истакао је Југовић.

Наводећи најзначајније општинске пројекте у овом периоду, начелник Пала истакао је завршетак друге, 1,1 милион КМ вриједне финалне фазе изградње топловода за потребе измјештања постојеће и изградњу нове Топлане.

Он је издвојио и изградњу новог објекта Мјесне заједнице Мокро, што је пројекат за који је, уз подршку града Источно Сарајево у износу од 200.000 КМ, укупно издвојено око 800.000 КМ, затим замјену око 60 одсто старе потпуно новом и савременом ЛЕД расвјетом, за шта је кроз пројекат који се реализује у сарадњи са УНДП издвојено више од 300.000 КМ.

Југовић је истакао да су у овом периоду само за реконструкцију локалне путне инфраструктуре обухватили дијелове близу 30 улица и из општинског буџета издвојили више од три милиона КМ, док треба истаћи и милион КМ вриједан пројекат изградње потисног цјевовода Врело Праче-Јахорина.

ПАЛЕ – ОПШТИНА СА ВЕЛИКИМ БРОЈЕМ ДЈЕЦЕ

У финансијском смислу мањи, 80.000 КМ вриједан, али за локалну заједницу веома важан пројекат јесте адаптација просторија школе у Мокром за потребе обданишта, навео је Југовић, а то ће малишанима ове велике мјесне заједнице први пут пружити могућност да бораве у предшколској установи у свом насељу.

“То је бенефит и за њихове родитеље који ће уштедјети и на времену и на трошковима које је подразумијевао свакодневни одлазак до централног вртића у самим Палама”, додао је Југовић.

Он је рекао да општина посвећује велику пажњу пронаталитетној политици, за коју годишње издваја близу 120.000 КМ, кроз подршку вишечланим породицама на мјесечном нивоу, даровање сваког новорођеног дјетета, али и финансирање трошкова по основу вантјелесне оплодње.

Према његовим ријечима, Пале су средина у којој одраста велики број дјеце и то је оно што га посебно радује, а поред изградње новог објекта јавног вртића “Бубамара” и адаптације просторија за потребе те установе у Мокром, суочени су и са потребом изградње још једног новог вртића, што су “слатке муке” и што ће догодине и учинити.

Југовић подсјећа да у Палама егзистирају и два приватна обданишта, које општина такође помаже, али се опет “тражи мјесто више”.

ЗА НАБАВКУ УЏБЕНИКА 200.000 КМ

Југовић је навео да општина Пале помаже и основце, што кроз редовне награде, а ове године и кроз набавку уџбеника за ученике од петог до деветог разреда, за шта је издвојено 200.000 КМ, али и средњошколце и студенте, којима је путем стипендирања укупно исплаћено 115. 000 КМ.

“Трудимо се да његујемо одличну институционалну сарадњу са Универзитетом у Источном Сарајево јер на подручју наше општине смјештена су четири факултета Универзитета, као и модерни студентски домови којима газдује `Студентски центар` Пале, тако да помажемо рад овдашњих високошколских установа, што потврђује и наше учешће у вишемилионски вриједном пројекту изградње новог, савременог здања Факултета физичког васпитања и спорта са затвореним базеном, који реализују Универзитет и Влада Републике Српске”, рекао је Југовић.

Он је додао да је општина Пале бесплатно додијелила земљиште и одрекла се прихода по основу ренте и сличних накнада, што је значајан допринос.

Важно је истаћи, додао је Југовић, и значајну подршку која се пружа јавним установама и предузећима, почев од Културно-спортског центра и комуналних предузећа, преко Дома здравља и Центра за социјални рад, па све до јавне предшколске установе, али и три основне школе на подручју општине које су у републичкој надлежности.

“Ми смо општинска предузећа која су била у огромним финансијским проблемима поставили на `здраве ноге` и трудимо се да њихово пословање буде успјешно, што најбоље илуструје податак да смо недавно, због великог поремећаја на тржишту енергената, руководећи се потребом грађана, предузећу `Градске топлане` уплатили 400.000 КМ мимо редовне субвенције. На тај начин показали смо спремност општинске управе и Скупштине општине Пале да се ухватимо у `коштац` са свим изазовима, па и оваквим кризним појавама које нисмо могли предвидјети нити утицати, а на које адекватно одговарамо захваљујући финансијској стабилности и ликвидности”, нагласио је Југовић.

Он је рекао да општина није занемарила ни потребе најосјетљивијих циљних група, тако да нису изостале једнократне помоћи појединцима у укупном износу од око 150.000 КМ, као ни давања по основу одлуке о допунским правима борачких категорија, која није законска обавеза, али коју општина Пале доноси и реализује сваке године, гдје је исплаћено око 70.000 КМ.

“Више од 500.000 КМ издвајамо и преко Центра за социјални рад по основу обавеза које проистичу из законског рјешења о социјалној заштити, али и кроз директну помоћ социјално угроженим грађанима”, додао је Југовић.

Он је навео да општина истовремено подржава рад Борачке организације и више удружења, као и бројне манифестације које обогаћују укупан друштвени амбијент.

Југовић је напоменуо и подршку општине спорту, гдје се издваја више од 500.000 КМ вриједан пројекат постављања новог вјештачког терена за потребе Фудбалског клуба “Романија”, који ће заједнички реализовати локална заједница и Фудбалски савез Републике Српске.

ИЗГРАДЊА ГОНДОЛЕ ПАЛЕ-ЈАХОРИНА НАЈЗНАЧАЈНИЈИ ИСТОРИЈСКИ ПОДУХВАТ

Говорећи о плановима, Југовић наглашава 100 милиона КМ вриједан пројекат изградње гондоле Пале-Јахорина, сматрајући да је ријеч о најзначајнијем и историјском подухвату који ће дефинисати развој Пала у наредним деценијама.

“Најава реализације овог пројекта, који би ових дана требало да добије коначну сагласност Владе Републике Српске, за општину Пале представља један нови развојни почетак и озбиљан искорак који ће нам као локалној заједници донијети бројне бенефите”, оцијенио је Југовић.

Југовић је рекао да све наведено – уз гондолу, али и нову зграду општинске управе коју ће градити одмах по завршетку изградње објекта Полицијске управе Источно Сарајево, што ће ослободити планирану локацију на мјесту садашње Полицијске станице – додатно ће употпунити слику о Палама као уређеној, развијеној и перспективној урбаној средини чији напредак нема лимите.

Срна