У Новом Саду отворена изложба „Дијанина деца”

У Новом Саду отворена изложба „Дијанина деца”

У великој сали новосадског Дома Војске данас је отворена изложба „Дијанина деца”, саопштило је Министарство одбране.

После Београда и Ниша и новосадска публика биће у прилици да погледа тај својеврстан омаж Дијани Будисављевић, Аустријанки, помало заборављеном имену српске историје, која је током Другог светског рата, стaвљајући на коцку свој и животе својих најближих, из усташких концентрационих логора спасла више од 12 хиљада углавном српске деце.

Изложбу, чији су аутори Слађана Зарић и Иван Мангов, отворио је данас командант Прве бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Петровић.

– Покушаји да се од заборава отргну дела Дијане Будисављевић дају резултате, јер се јавља све више људи који се сећају како их је, као децу, из хрватских логора смрти спасла жена којој, до скора, нису знали ни име. Ова изложба, и подсећање на Дијану прилика је да схватимо да историју чине судбине малих, непознатих људи чија дела имају одјека у вечности, без којих не би било ни нас, ни великих хероја – истакао је генерал Петровић.

Дијана Будисављевић организовала је са својим сарадницима највећу хуманитарну акцију током Другог светског рата. Иако се тачан број не може утврдити, она је од сигурне смрти у јасеновачком систему логора спасла више од 7.500 српских малишана.

Отварању изложбе у Новом Саду присуствовали су и припадници новосадског гарнизона, начелник Јужнобачког округа Милан Новаковић, представници новосадских културних институција, Српске православне цркве, борачких и Удружења војних пензионера и многобројни грађани.

Изложбу „Дијанина деца“ заједнички су организовали Радио телевизија Србије и  Управа за односе са јавношћу Министарства одбране.