Почиње наплата кеса у „Максију” и „Темпу”

Почиње наплата кеса у „Максију” и „Темпу”

Од 16. јула купци ће у свим супермаркетима „Делеза” кесу плаћати два динара, односно пет у хипермаркетима

Kомпанија „Делез” почеће, од 16. јула, да наплаћује пластичне кесе и у продавницама „Макси” и „Темпо”. Кесе ће коштати два динара у „Максију”, односно пет динара, колико ће стајати оне веће у хипермаркетима.

У овој трговинској компанији рекли су за наш лист да је употреба пластичних кеса смањена 60 одсто  у „Шоп енд го” продавницама, у којима је ова пракса уведена пре тачно три месеца.

– Свест грађана се полако мења и драго нам је што смо наишли на позитивне реакције грађана – кажу у „Делезу” и додају да према искуству које имају с других тржишта, цена треба да буде симболична, али довољна да подсети купце о значају промена навика које су усмерене ка заштити животне средине. У прилог томе је и податак да је у другим земљама у којима послује овај белгијски трговац употреба кеса смањена готово 80 одсто.

– Запослени у радњама нам преносе свакодневна искуства и да је заправо све више оних који долазе у куповину с цегером. То је оно што желимо да постигнемо и у „Максију” и „Темпу” – рекла је Мирјана Јовашевић, директорка за корпоративне комуникације и одрживо пословање компаније „Делез Србија”. Због тога ће, у  недељи пре почетка акције, од 9. јула сви купци који у „Максију” буду остварили рачун већи од 1.500 динара, односно у „Темпу” за рачун већи од 3.000 динара, добијати бесплатне цегере, све до истека залиха.

У Србији грађани у просеку троше седам пластичних кеса дневно, односно 2.555 годишње, што је више од две милијарде кеса годишње. Пластичне кесе користимо свега неколико минута, од продавнице до куће, а потребно је неколико стотина година да се свака од њих разгради.

Према незваничним проценама трговинског сектора у Србији, у нашој земљи годишње се за набавку пластичних кеса потроши око 20 милиона евра, а 30–40 одсто њих се баци, што директно утиче на загађење животне средине. Једна кеса трговце кошта у просеку око динар.

За сада од већих  трговинских ланаца кесе наплаћују „Делез”, „Аман”, дрогерије ДМ и „Лили”. У компанији „Меркатор С” (продавнице „Идеја”, „Рода”, „Меркатор”) недавно су рекли за наш лист да траже модел који је одржив у пракси, али нису открили датум од када кесе више неће бити бесплатне.

У Министарству заштите животне средине недавно су потврдили да је избацивање из употребе пластичних кеса у Србији једно од актуелних питања унапређења заштите животне средине, а истовремено његовим решавањем достижемо европске савремене стандарде када је у питању животна средина.

Како је недавно објављено, тренутно су у изради специфични планови имплементација ЕУ директива који ће бити основ за преговоре с ЕУ и којима ће бити дефинисани тачни предлози рокова за усклађивање и позиција за преговоре.

Закон који буде донет биће обавезујући за све субјекте на које се тематски односи и непоштовање примене закона ће повлачити санкције.

Izvor Politika