ПОТПИСАН УГОВОР О РЕКОНСТРУКЦИЈИ МОСТА НА РИЈЕЦИ БИСТРИЦИ

ПОТПИСАН УГОВОР О РЕКОНСТРУКЦИЈИ МОСТА НА РИЈЕЦИ БИСТРИЦИ

Начелник општине Пале Бошко Југовић потписао је данас са Католичком службом за помоћ /ЦРС/ уговор о удруживању средстава за пројекат реконструкције моста – пропуста на ријеци Бистрици према насељу Дворишта на Јахорини, чија је укупна вриједност 115.000 КМ.

Овај пројекат биће реализован средствима Америчке агенције за међународни развој /УСАИД/, а спроводиће га ЦРС.

Југовић изјавио је да општина у реконструкцији моста учествује са 35.000 КМ које је у буџету намијенила за помоћ у реализацији пројекта на Двориштима, те да ће то помоћи локалној заједници да унапријеђеном инфраструктуром створи услове за одржавање Зимских олимпијских игара за младе “ЕЈОФ 2019”.

“Уговор смо потписали са ЦРС-ом, као главним имплементатором пројекта, а главни инвеститор је УСАИД. Радиће се санација 30 метара приступног пута до моста, и још 30 метара прикључног пута према Двориштима”, рекао је Југовић новинарима након потписивања уговора на Палама.

Према његовим ријечима, биће саниран макадамски пут, а дотрајали мост који се налази на самом почетку пута обновљен и стављен у функцију, чиме ће се дати велики подстицај за развој Дворишта као посебног дијела туристичког насеља у будућности и који ће имати везу према Јахорини и бити један дио комплекса туристичке понуде Јахорине.

Начелник Пала захвалио је ЦРС-у и УСАИД-у чија је помоћ капитална и који су уврстили општину Пале међу 10 локалних заједница које примају средства ове године од УСАИД-а за овакве пројекте.

Службеник за комуникације испред организације ЦРС-а БиХ Рената Длоухи-Кастелиц каже да јој је драго што су дио данашњег догађаја и што се општина Пале придружује групи локалних заједница широм БиХ који су дио УСАИД-овог пројекта “РАСТ” који им помоћи да обнове и унаприједе инфраструктуру.

“Важно је истаћи да је овдје ријеч о инфраструктури коју су локалне заједнице препознале и која је кључна за даљи развој. Овај мост и пут водиће до олимпијског борилишта за ски-бијатлон који ће се користити за предстојећи `ЕЈОФ 2019`”, нагласила је Кастелиц.

Она се нада да ће други дио свечаног догађаја бити снимљен у природи за нека два мјесеца.

Менаџер за операције и ризик у оквиру Извршног комитета “ЕЈОФ 2019” Здравко Ласица захвалио је ЦРС-у и УСАИД-у што су се одлучили за овај пројекат, јер ће бијатлон борилиште Дворишта бити званично борилиште за одржавање Зимских олимпијских игара за младе.

Александра Чворо испред фирме “Комерц” Пале рекла је да им је задовољство што су дио пројекта, те да ће, након процедуре са папирологијом, извести радове у задатом року.

Реконструкција моста и пута на Двориштима дио су ширег УСАИД-овог пројекта РАСТ /Restoring Accountabillty AND Supporting Transformation/ који подржава јединице локалне самоуправе да унапређењем свог дјеловања и јачањем одговорности побољшају економски развој и квалитет живота грађана.

Пројекат РАСТ дјелује у 23 јединице локалне самоуправе у БиХ, радећи на обнови инфраструктуре и подршци у процесу њихове БФЦ стандардизације.

Срна