Гујон потписао помоћ вредну 9 милиона динара за Србе у Федерацији БиХ

Гујон потписао помоћ вредну 9 милиона динара за Србе у Федерацији БиХ

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон потписао је данас уговоре са три српске организације у ФБиХ о суфинансирању пољопривредних пројеката у вредности од 9.162.000 динара /око 76.500 евра/.

Уговоре са Гујоном потписали су председник Центра за подршку повратницима из Босанског Петровца Немања Давидовић, председник Српског грађанског удружења „Посавина“ Дамир Иветић и председник Пчеларског друштва „Грахово“ Драган Шкапина.

Први уговор се односи на куповину 35 стеоних јуница, које ће добити сточари у Босанском Петровцу, а за то је намењено 6.000.000 динара /око 51.000 евра/. За набавку механизације пољопривредницима у Посавини опредељено је 2.000.000 динара /око 17.000 евра/, а за помоћ пчеларима у Босанском Грахову милион динара /око 8.500 евра/.

Гујон је рекао да је идеја о овоме настала после његове посете у априлу крајевима у ФБиХ где живе српски повратници, када је видео како они тешко живе и са колико проблема се сусрећу.

– Срби из ФБиХ су вредни људи који заслужују подршку Србије. Суштина је у томе да им кроз ове пројекте помогнемо да развију самоодрживу пољопривредну производњу – објаснио је Гујон на конференцији за новинаре у Београду.

Он је најавио да ће ускоро обићи Босански Петровац, Посавину и Грахово да на терену види како се пројекти одвијају.

Давидовић, Шкапина и Иветић захвалили су Гујону, министру спољних послова Србије Николи Селаковићу и председнику Србије Александру Вучићу, наводећи да су подршком пољопривредницима показали да Србија мисли на Србе у ФБиХ и показује бригу за њих.

Давидовић је истакао да су средства намењена за развој сточарства друго највеће улагање Србије у Унско-сански кантон и Босански Петровац.

Шкапина је рекао да је помоћ Србије од изузетног значаја за пчеларе у Босанском Грахову, нагласивши да је то подручје погодно за развој пчеларства које је у успону, а могу да обезбеде и посебно еколошки чисте производе.

– Ова средства помоћи ће пчеларима да обнове застарелу опрему и унапреде производњу – објаснио је Шкапина.

Иветић је нагласио да су средства из овог програма највећа помоћ Србима у Посавини од 1996. године.

– Пољопривредници ће, захваљујући овој подршци, моћи да набаве ситну механизацију – мотокултиваторе, фрезе, тримере и моторне тестере. Уговоре са 40 повратничких породица биће потписани на три године, колико траје и гарантни рок за машине. Очекујемо да се пројекат реализује до краја године – рекао је Иветић.

Извор: РТРС