Zločin nad rijekom Drinom

Zločin nad rijekom Drinom

Za nepunih mjesec dana, u srednjem toku rijeke Drine zabilježena su dva eko incidenta. Poslije dotoka izvjesne količine jalovine rude olova i cinka iz Rudnika Sase, ovih dana, zbog pražnjenja jezera Perućac, došlo je do novog pomora ribe u području Bratunca.

Riblji fond u Drini, u reonu od Bratunca do zvorničkog jezera, nije se ni oporavio od prošlomjesečnog zagađenja rudnom jalovinom, a nastupio je novi eko incident. Ispuštanjem vode iz jezera Perućac, zbog remonta postrojenja hidroelektrane Bajina Bašta, voda je zamućena i nema dovoljno kisika, te je registriran veliki broj uginule ribe.

„I u prvoj smo imali uginuće mlađi svih vrsta riba, a ova posljednja katastrofa izazvana pražnjenjem akumulacije je dovela do uginuća ribe, prije svega kapitalnih primjeraka mladice, lipljena, pastrmke, da ne pričamo o sitnim ribama koje su hrana krupnijim – peš, mrena krkuša… Nema žive ribe od brane u Perućcu i oko Skelana. … Mislim da je to jedna katastrofa od koje se Drina neće moći oporaviti u narednih 10,15 i 20 godina. Na obali Drina pronašli smo nekoliko primjeraka uginulih mladica težine od 20 – 26 kg, a bezbroj je onih između 5 – 8 kg“, kaže Boban Filipović ribočuvar SRD „Drina“ Bratunac.

Brana web

Brana web1

Brana web2

U Sportskom ribarskom društvu Bratunac nastoje sanirati štetu, za šta će trebati financijska podrška Vlade Republike Srpske. Da ne bi dolazilo do eko incidenata, neophodno je pronaći dugoročno rješenje, kaže Filipović:
“Sav biljni i životinjski svijet na dnu rijeke je zatrpan muljem i ribe nemaju dovoljno hrane. Te manje ribe su u opasnosti, sve ih je manje, a grabljivicama, koje se hrane njima, prijeti nestanak. Znači, treba riješiti trajno i kvalitetno jalovište u Sasama, a i kod remonta i djelomičnog pražnjenja jezera postoji rješenje. Imaju agregati koji ubacuju kisik u vodu i obogaćuju je, a neophodno je da se jezero postupno prazni. Nivo Drine je sada mali, voda je osjetno mutna i s malom količinom kisika. Strahuje se da će nastupiti veći pomor ribe, jer je najavljeno da će remont postrojenja hidroelektrane Bajina Bašta potrajati do polovine narednog mjeseca.

pomor web4

pomor web1

pomor web6

pomor web3

pomor web2

pomor web5

http://www.bih-ribolov.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1855:video-zlocin-nad-rijekom-drinom&catid=1:vijesti&Itemid=31