Vojno čudo: Ovo je najskuplji ratni brod na svetu / FOTO / VIDEO

Vojno čudo: Ovo je najskuplji ratni brod na svetu / FOTO / VIDEO

Trenutno najbolji i najskuplji američki ratni brod postao je još skuplji.

Nosač aviona USS Džerald Ford trenutno je u finalnoj fazi testiranja, a nakon korekcije pojedinih stanja identifikovanih za vreme testiranja, u njegov razvoj biće potrebno uložiti dodatnih 120 miliona dolara.

Time će troškovi ovog najsavremenijeg ratnog broda na svetu premašiti cenu od 12,9 milijardi dolara, koliko je odredio američki Kongres.

Više novca potrebno je zbog popravki određenih komponenti koje su oštećene tokom poslednjih testiranja. Umesto kablova i užadi, na brodu se koriste posebne dizalice koje transportuju bombe na palubu za uzletanje, gde treba da se ukrcaju u avion.

Dizajnirane su tako da mogu da nose mnogo više nego pređašnje, a cilj im je da ubrzaju proces ukrcavanja i iskrcavanja sa broda, piše Si-En-En.

Ukupni trošak prvog od tri slična nosača koje je naručila mornarica, biće oko 42 milijarde dolara.

Rana testiranja njihovog elektromagnetnkog katapulta u 2015. godini nisu bila uspešna, a to je bio samo jedan od problema u programu koji su mnogi kritikovali zbog niza finansijskih proboja i raznih odlaganja.

Iako novo povećanje troškova nije povezano sa sistemom katapulta, novi je korak unazad u trenutku kada brod ulazi u svoju poslednju fazu testiranja pre nego što zvanično započne sa vojnom službom 2022. godine.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Izveštaj Pentagona iz januara 2018. godine otkriva da je ovaj 100.000 tona težak ratni brod pun problema u kritičnim sistemima, uključujući i katapult koji lansira avione, opremu koja ih “hvata” nakon sletanja i radar. Zbog tih nedostataka, “brod je osetljiviji na napad a zbog toga je i ograničen tokom rutinskih operacija”, piše u izveštaju.

Ostali problemi više su svakodnevne prirode, ali ukazuju na šta bi trebalo obratiti pažnju prilikom izrade novog ratnog broda, kao što je manjak kabinskog prostora za posadu.

Nosač će proći još jedno dodatno testiranje na moru (što mornarica naziva “post-shakedown maintenance availability”), sredinom jula, kako bi se “instalirali preostali borbeni sistemi, završili odloženi radovi i ispravila preostala odstupanja”.

Pre svog prvog radnog zadatka, Ford će takođe proći kroz niz testiranja koja uključuju detonaciju eksploziva u vodi pored broda. Mornarica je 2016. u blizinu broda USS Džekson bacila tri eksplozivne naprave teške nekoliko hiljada kilograma kako bi videla kako brod reaguje na obližnje podvodne eksplozije.

Ford je dugačak 335 metara, i može da se pohvali prvim novim dizajnom nosača u poslednjih 40 godina. Uprkos testiranjima, još nije poznato da li će, zbog novih odlaganja i kašnjenja, proći i kroz ova eksplozivna testiranja, piše Express.

Ali, pošto su strani protivnici, u prvom redu Kina, fokusirani na razvoj oružja posebno dizajniranog tako da pogađa američke nosače aviona, testiranja su preko potrebna.