Stipendije nisu transparentne

Stipendije nisu transparentne

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske je provela reviziju učinka stipendiranja studenata u Republici Srpskoj.  Revizija je ispitala da li je postojeći način stipendiranja studenata u Republici Srpskoj transparentan ili ne.  Stručnjaci smatraju da te stipednije ne ostvaruju svoj efekat, jer kriterijum za dobijanje stipendija nije isti za sve studente.

Broj studenata koji su upisani u prvi ciklus studija u protekloj godini, manji je za 15% – pokazuju nalazi Glavne službe za reviziju Republike Srpske. Nalazi takođe pokazuju da nadležna ministarstva i jedinice lokalnih samouprava nisu u potpunosti razradili ciljeve i modele stipendiranja studenata, kao ni politike stipendiranja.  Stručnjaci smatraju da izvještaj službe za reviziju pokazuje da se u RS vrši netransparentno stipendiranje. Tvrde i da se ne postižu ciljevi koji su zacrtani stipendiranjem, jer se čak 60% novca za stipendije izdvaja za one studente sa najboljim uspjehom.

“U tih 60% su uglavnom zanimanja koja su višak na tržištu, odnosno nisu deficitarna. Da se prije svega 10% izdvaja za deficitarna zanimanja, a da se preostalih 30% daje socijalnim kategorijama”, poručio je zamjenik direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja (HEA), Slobodan Stanić.

Kada se već radi o socijalnim kategorijama, Stanić kaže da je revizija učinka pokazala da nisu jasno definisani socijalni kriterijumi na osnovu kojih se dodjeljuju te stipendije. On ističe da su procedure za dodjelu stipendija jako komplikovane, tako da objavljivanje rang listi stipendista dugo traje i isplata stipendija nije pravovremena.

“Najgore u ovoj situaciji jeste da prolazi minimalno tri i po do deset i po mjeseci od početka akademske godine da se primi prva stipendija. Čak je revizija našla u više slučajeva da dođe mjesec jun kad završava akademska godina i treba da se već obavljaju pripreme za upis sledeće, a da u tom periodu studenti nisu primili nijednu stipendiju. Ima dosta studenata da diplomiraju, a još mjesecima trebaju da primaju stipednije. Prema tome, te stipendije ne ostvaruju svoj efekat”, rekao je Stanić.

Predstavnici studenata kažu da problem netransparentnosti postoji, ali da je on vezan isključivo za jedinice lokalne samouprave.

“Taj dio koji se odnosi na netransparentnost, odnosi si se na stipendije lokalnih zajednica, i da su fond „Milan Jelić“ i stipendije ministarstva prosvjete i kulture ono čime se mi bavimo. Kao Unija studenata RS mi ne možemo da idemo u svaku lokalnu zajednicu da gledamo ko na koji način stipendira. Znamo da postoji u nekoliko lokalnih zajednica problem sa transparentnošću dodjeljivanja stipendija i mislim da se to treba rješavati na nivou tih lokalnih zajednica.”- rekao je predsjednik Unije studenata republike Srpske, Ratko Savić.

Na osnovu predstavljenih nalaza ove revizije, generalni zaključak je da stipendiranje studenata u RS nije u potpunosti transparentno u pogledu dostupnih informacija za ostvarivanje prava na stipendiju.
Ukupni i generalni podaci Glavne službe za reviziju o svim stipendijama u Republici Srpskoj uglavnom nisu dostupni javnosti.

BN televizija