Šta može pomoći medijima u borbi protiv tehnika online praćenja

Šta može pomoći medijima u borbi protiv tehnika online praćenja

Autor/ica

Živimo u digitalnoj vremenu u kojem su podaci vrjedniji više nego ikad.
Nedavno je novinar Nikola Morača priveden u policijsku stanicu pod prisilom da otkrije izvor informacije u vezi priče koju je objavio, a nakon što je odbio otkriti svoj izvor, oduzet mu je i telefon.

Novinari/ke su često na meti različitih pritisaka kako bi otkrili svoje izvore informacija. Ranjivost je još veća otkako živimo u digitalnom svijetu. Ta ranjivost se ne odnosi samo na nedržavne već i državne aktere koji lošim zakonskim rješenjima sve više nastoje ugroziti građanske, a samim tim i novinarske slobode.

Zato je zaštita online komunikacije, generalnog znanja o načinima zaštite i korištenja online sfere, te digitalne higijene od krucijalne važnosti za medije.

Šta podrazumijeva online praćenje?

Web ili internet praćenje je prikupljanje i dijeljenje informacija o aktivnostima korisnika/ca interneta. Koriste se za praćenje ponašanja korisnika/ca koji se kreću internetom, najčešće se koriste za prikupljanje podataka za oglašavanje.
Tehnologije za praćenje su često u vlasništvu hostinga web stranica, marketinških kompanija, reklamnih agencija, pa čak i vlada. Oni ponekad čuvaju ove podatke za sebe ili ih mogu prodati trećim licima u zamjenu za druge usluge. Ponekad ih koriste za ucjenjivanje ili dolazak do informacija koje su tajne, poput otkrivanja izvora informacija.

Neke uobičajene tehnike online praćenja uključuju:

 • Kolačići: Mali dijelovi podataka koje web stranica pohranjuje na računar korisnika/ce. Kolačići mogu pratiti aktivnost korisnika/ce na web stranici i mogu se koristiti za pamćenje podataka za prijavu, preferencija i drugih informacija.
 • Web beacons: Poznate i kao oznake piksela ili jasni GIF-ovi, to su male slike ugrađene na web stranicu ili u mail, koje mogu pratiti ponašanje korisnika/ca i prikupljati podatke o interakcijama korisnika/ca s web lokacijom.
 • Otisak prsta uređaja: Ova tehnika koristi informacije o korisnikovom uređaju, kao što su tip pretraživača, operativni sistem i rezolucija ekrana, kako bi se kreirao jedinstveni identifikator za taj uređaj. Ovaj identifikator se zatim može koristiti za praćenje korisnika/ce na različitim web stranicama.
 • Praćenje IP adrese: Web lokacije mogu pratiti IP adresu korisnika/ce, koja se može koristiti za određivanje lokacije korisnika/ca i praćenje njihove aktivnosti na različitim web stranicama.
 • Praćenje preglednika: Web lokacije mogu prikupljati podatke o korisnikovom web pregledniku, kao što su instalirani dodaci i ekstenzije, koji se mogu koristiti za praćenje korisnika/ca na različitim web lokacijama.

Iako se prikupljanje podataka svakodnevno koristi, te je praćenje korisničkih ponašanja u online sferi sastavni dio poslovanja oglašivačkih kompanija, ipak se ovakve tehnike koriste i za ucjenjivanje ili otkrivanje informacija koje su zaštićene. Zato ovakve tehnike izazivaju zabrinutost u pogledu privatnosti i sigurnosti podataka.

Šta mediji i novinari/ke mogu poduzeti kako bi se više zaštitili u online sferi?

Novinari/ke mogu poduzeti nekoliko koraka kako bi se zaštitili od online tehnika praćenja:

 • Koristite preglednike koji su fokusirani na privatnost: Novinari/ke mogu koristiti preglednike fokusirane na privatnost, kao što je Tor Browser, koji je dizajniran da zaštiti od praćenja i nadzora na mreži.
 • Instalirajte ekstenzije preglednika: Mediji i medijski radnici/e mogu instalirati proširenja preglednika, kao što su Privacy Badger ili uBlock Origin, koja blokiraju skripte za praćenje i sprječavaju web stranice da prikupljaju svoje podatke.
 • Obrišite keš i kolačiće pretraživača: Potrebno je redovno brisati keš i kolačiće svog pretraživača kako bi uklonili sve pohranjene podatke koji se mogu koristiti za praćenje njihovih mrežnih aktivnosti.
 • Koristite VPN: Novinari mogu koristiti virtualnu privatnu mrežu (VPN) za šifriranje svog internetskog prometa i zaštitu svojih aktivnosti na mreži od znatiželjnih očiju.
 • Onemogući kolačiće trećih strana: Novinari/ke mogu onemogućiti kolačiće trećih strana u postavkama svog preglednika, što može spriječiti web stranice da prate njihove aktivnosti na mreži na više stranica.
 • Koristite šifrirane komunikacijske alate: Korištenjem šifriranih komunikacijskih alata i aplikacija, poput Signala, možete dodatno zaštititi sebe i izvore informacija
 • Izbjegavajte klikanje na sumnjive veze: Budite oprezni kada klikate na sumnjive veze, jer to mogu biti pokušaji krađe identiteta ili zlonamjerni softver.

Poduzimajući ove korake, medijske organizacije, ali i pojedinačni novinari/ke mogu zaštititi svoju privatnost i održati svoju online sigurnost, a da pritom svoj posao obavljaju na transparentan i etički način. Također je važno da novinari/ke budu informisani o novim tehnikama praćenja na mreži i redovno ažuriraju svoje sigurnosne mjere kako bi bili ispred potencijalnih prijetnji.

Electronic Frontier Foundation ima besplatan alat Cover Your Tracks, koji analizira koliko dobro vas vaš pretraživač i dodaci štite od tehnika online praćenja. Test Cover Your Tracks vam pokazuje kako tragači vide vaš pretraživač i koliko je jedinstveno konfigurisan, pa i prepoznatljiv. Pored korisničkog alata, Cover Your Tracks je također tekući istraživački projekat za otkrivanje alata i tehnika online trackera i testiranje efikasnosti dodataka za privatnost.

Testirajte vaše trenutno stanje i poduzmite neophodne korake kako biste zaštitili sebe i vaše izvore informacija poduzimajući osnovne korake sigurnosti za novinare/ke.