Slučaj zaraženih malina UNDP-a, tragovi sve jasniji

Slučaj zaraženih malina UNDP-a, tragovi sve jasniji

Prvi kamion britanske kompanije „Hargrejvs“ s 208 hiljada zaraženih sadnica malina iz Poljske stigao je na granični prelaz Izačić rano ujutro 19. decembra 2015. godine. 

Federalni fitosanitarni inspektor je odmah primijetio da fitosanitarni sertifikat nema deklaraciju koja potvrđuje da je pošiljka u skladu s Pravilnikom o mjerama za sprečavanje unošenja, širenja i suzbijanja štetnih organizama na bilju. Dostavni kamion 22. decembra ipak je upućen na carinjenje u Sarajevo. Izvještaj Kancelarije za reviziju i istrage centrale Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, koji je u posjedu ATV-a, pokazuje da su zvaničnici poljoprivrednih inspekcija iz Federacije svjesno progledali kroz prste UNDP-u.

“Zvaničnici su naveli da, uzveši u obzir okolnosti – velika pošiljka koja stiže u subotu (o kojoj UNDP nije direktno informisao inspekcije prije nego što je došla na granični prelaz) koju uvozi UNDP u vidu hitne pomoći za sanaciju poslijedica poplava, i UNDP-jevu reputaciju i kredibilitet, zvaničnici su se složili sa idejom da UNDP uskladišti sadnice i izvrši ispitivanje istih prije raspodjele korisnicima”, kaže se u izvještaju.

UNDP nije uskladištio i ispitao sadnice, navodi se u Izvještaju. Umjesto toga je kasno uveče, 23. decembra 2015, po mraku, počela podjela zaraženih sadnica malina poljoprivrednicima u Federaciji i Republici Srpskoj. Sasvim slučajno na mjestu podjele zadesio se član savjetodavne grupe Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, koji je primijetio anomalije na korijenu sadnica i dojavio to Ministarstvu. Odmah po dojavi, poljoprivredni inspektor iz Republike Srpske sačekao je dostavni kamion na sljedećem distributivnom mjestu u Mrkonjić Gradu. Sudeći prema izvještaju UNDP-a, imao je šta da vidi. Inspektorat Republike Srpske ATV-u danas nije dostavio zapisnik vanrednog pregleda od 24. decembra 2015. u Mrkonjiću. ATV je, međutim, došao do elektronske poruke koju je nakon vanredne inspekcijske kontrole 25. decembra 2015-te glavni republički poljoprivredni inspektor Dragan Mataruga poslao nadležnim institucijama Federacije i BiH – preciznije: Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

“Vizuelnim pregledom je utvrđeno da postoji sumnja na prisustvo štetnog organizma Agrobacterium tumefaciens.U pošiljci se nalazilo preko 200.000 sadnica maline, dok je u momentu kontrole zatečeno samo oko 16.000 sadnica. Zabranjen je dalji promet ovog sadnog materijalala, pošiljka je zapečenjena i izvršeno je uzorkovanje. U prilogu dostavljam nekoliko fotografija.

Pored navedenog treba naglasiti da sadni materijal nije obilježen u skladu sa Zakonom, sadni materijal uopšte nije obilježen deklaracijom/etiketom. Riječ je o lošem sadnom materijalu golog korijena, bez ijedne etikete ili deklaracije u cijeloj pošiljci. Navodno se radi o sorti Polka.

Mi trenutno povlačimo sav sadni materijal koji je podijeljen na području Republike Srpske.

Molim Vas da hitno preduzmete mjere iz Vaše nadležnosti i da spriječite dalju distribuciju ovog sadnog materijala”, navodi se u poruci.

Tajni izvještaj UNDP-a potvrđuje da je 186 poljoprivrednika dobilo zaražene sadnice maline do momenta kad je distribucija prekinuta. Geografski prigodno ili samo prigodno, zaražene sadnice dobila su 33 poljoprivrednika iz Federacije BiH i 153 poljoprivrednika u Republici Srpskoj. Prema UNDP-ovom izvještaju, drugi kamion koji je stigao na granicu BiH 24. decembra 2015. vraćen je jer je pošiljka, kako su opisali Federalni zvaničici bila „potpuno smeće“. Međutim, ATV je u posjedu i cijelog spiska na kojem je svih 437 poljoprivrednika obuhvaćenih programom, od kojih, prema saznanjima ATV-a, samo 39 ljudi sa spiska nije dobilo zaražene maline. Najviše zaraženih sadnica u Republici Srpskoj podijeljeno je u Doboju, Čelincu i Foči, a dio je dospio i u Banjaluku, Prijedor, Mrkonjić Grad i Kotor Varoš.

ATV