RS: Protesti zbog cijena goriva a šta je s drugim problemima?

RS: Protesti zbog cijena goriva a šta je s drugim problemima?

Barel nafte na svjetskom tržitu bio je i skuplji, cijena po litru benzina bila je i veća, protesta u BiH nije bilo. Građane sada boli direktan „udar“. Pravosuđe, obrazovanje, zdravstvo su im apstraktni.

Prije nekoliko godina, tačnije 2012. godine cijena dizela u BiH bila je 2.45 maraka i to je najveća cijena do sada, sa cijenom barela na svjetskom tržištu od nešto preko 80 dolara. 2008. godine cijena dizela bila je u prosjeku 2.05 maraka po litri dok je barel imao svoj maksimum od preko 90 dolara.

Suština uvoda je da cijena barela na svjetskom tržištu nema nikakve veze sa cijenom goriva u Bosni i Hercegovini što je pokazala i praksa prethodnih godina. Monopol koji drže određeni „naftaši“ u BiH ali i slobodno formiranje cijena, mada je sve stvar prethodnog dogovora, doveli su do ovakve situacije. A onda je došao Međunarodni monetarni fond i rekao da neće biti nastavka aranžmana ukoliko se ne usvoje izmjene Zakona o akcizama koje predviđaju opterećenje cijena naftinih derivata od 0,10 maraka po litri.

Protesti kao reakcija na sve probleme

S obzirom da se bez novca ne mogu nastaviti sprovoditi „veliki infrastrukturni projekti”, izmjene su usvojene a stupile na snagu 1. februara ove godine. Od tada do danas cijena goriva je povećana mnogo više od iznosa koji je predviđe zakonom a akcize su bile samo odlično opravdanje za dalji rast cijena goriva.

Bosnien Herzegowina - Proteste in Banjaluka wegen stark erhöhten Kraftstoffpreisen

Blokade saobraćajnica zbog povećanja cijena goriva

Građani nisu protestovali prošle godine kada su izmjene zakona bile u proceduri i kada se realno moglo nešto promijeniti, već su se na to odlučili sada, kada iznad svake akcije stoji upitnik da li je ona produkt neke politike ili normalna ljudska reakcija. Dvadeset godina građanima je trebalo da se probude iz sna, kaže analitičar Tanja Topić.

DW