Radnici PIK-a Vrbovec  progovorili o tome s kakvim su mesom radili

Radnici PIK-a Vrbovec progovorili o tome s kakvim su mesom radili

Radnici su odlučili progovoriti o načinu rada jedne od najpoznatijih domaćih mesnih kompanija s kraja 2016. i početka 2017. godine.


U tvornicu im je stizalo meso koje je bilo pred istekom roka trajanja, staro i loše kvalitete, prepravljali su datume ili prepakiravali gotove proizvode u nove folije, a u proizvodnji kobasica i salama koristili su meso za koje oni tvrde da je bilo zaraženo – ispovijest je ovo radnika koji su za „Provjereno“ odlučili progovoriti o načinu rada u jednoj od najpoznatijih domaćih mesnih kompanija – PIK Vrbovca – s kraja 2016. i početka 2017. godine. S njima je razgovarala Ivana Paradžiković.

„Vidimo porijeklo, iz koje države dolazi i datum i istek roka trajanja. Mislim da oni to i kupuju iz razloga jer znaju da je to meso i pred istekom roka i sumnjive kvalitete, jer ga dobiju praktički za bagatelu. Ovi iz vanjskih država, oni si lijepo isprazne svoje kontejnere i to sve za PIK bude dobro“, svjedočila je jedna od osoba koja je željela ostati anonimna.

Na pitanje kako su znali da je meso s kojim su u tom periodu radili bilo sumnjive kvalitete, odnosno zaraženo, jedan od radnika odgovara: „Znamo iz tog razloga jer je na svakoj toj paleti prikazana crvena oznaka, veterinarska oznaka – termička obrada. Dođe nalog od šefa da dolazi dvije, tri tone toga zaraženog mesa i to meso se mora upotrijebiti.“

To se događalo u navratima, prisjeća se jedan od radnika. „Nije to bilo u kontinuitetu. To se znalo događati u navratima. Ako se ja dobro sjećam, krajem prošle i početkom ove godine. Dođe jedna paleta te sirovine i treba ju potrošit i onda dođu dvije, tri normalne pa opet dođe ta zaražena“, tvrdi.

Radnici tvrde da su dobili upute za poseban oprez pri rukovanju sa takvim mesom koje nakon termičke obrade bude zdravstveno ispravno.

Cijele ispovijesti radnika, ali i što na sve to kažu u PIK Vrbovcu te koje je mišljenje stručnjaka iz Laboratorija za tehnologiju mesa i ribe i Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, pogledajte u sutrašnjem „Provjerenom“ koje je na rasporedu u 22.30 na Novoj TV. Dnevnik.hr