Mladi ne žele da grade budućnost u Banjaluci

Mladi ne žele da grade budućnost u Banjaluci

Istraživanje Savjeta omladinskih organizacija Banja Luka tokom izrade „Omladinske politike grada za period od 2018. do 2022. godine” pokazalo je da više od 50 odsto mladih do 30 godina ne želi da gradi budućnost u najvećem gradu RS, jer smatraju da u njemu nemaju perspektivu.

To su poražavajući podaci koji nam govore gdje smo i šta nam je činiti u narednom periodu.

Ovo je istakao šef Kluba Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka (SBB) koji dodaje da je u ovom istraživanju učestvovalo oko hiljadu ispitanika, a krajnji rezultat je, smatra Čavka, više nego zabrinjavajući.

“Više od pet stotina mladih je na pitanje „Vidite li svoju budućnost i život u Banjoj Luci” zaokružilo odgovor – ne. Takođe, ove godine je na fakultete Univerziteta u Banjoj Luci upisano dvije hiljade studenata manje nežgo prošle godine, a u Sarajevu je otvorena javna kuhinja za djecu. To je realna slika države u kojoj živimo”, rekao je Čavka.

Priče o ukidanjima jednog od dva entiteta ili stvaranju trećeg, kao i priče o novim referendumima, pretvoriće BiH, dodao je Čavka, u kolektivni starački dom.

“Moramo se okrenuti budućnosti. Prošlost je iza nas, sadašnjost je siva i sumorna i tek nam budućnost može pomoći. Da bi se to dogodilo moramo više pažnje poklanjati ekonomiji i dijaspori. Takođe, više je nego neophodno da pomognemo svma koji žele da ulažu u našu zemlju”, kazao je Čavka.

(ATV)