Protivnici akzica uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH

Protivnici akzica uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH

Nakon što je u PS BiH usvojen set zakona o akcizama, zastupnica SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH, Aleksandra Pandurević je najavila kako će SDS sa ostalim zastupnicima koji su bili protiv uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatražiti privremenu mjeru do rješenja apelacije.

Nas dvadeset poslanika koji smo bili protiv akciza, ćemo od Ustavnog suda, kada zakon bude objavljen u Službenom glasniku, zatražiti privremenu mjeru da obustavi primjenu zakona dok Ustavni sud po našoj apelaciji ne odluči o ustavnosti ovog zakona. Ja moram reći da sam skeptična, a i moje kolege da ćemo uspjeti iz prostog razloga, jer znate, u Ustavnom sudu sjede tri stranca koje kontroliše opet g. Wigemark, a ostale sudije dolaze iz SDA, HDZ-a i SNSD-a. Znači i u Ustavnom sudu imamo `akciznu koaliciju`.”

Aleksandra Pandurević, 16.12.2017.

Protivnici seta zakona o akcizama smatraju kako su oni usvojeni neustavno. Ovi zakoni usvojeni su tek iz petog pokušaja, a u proceduri su bili više od godinu dana jer nije postojala većina za njihovo usvajanje.  Protiv ovih izmjena bili su Savez za promjene, Nezavisni blok, SDP, DF, A SDA, BPS i Đorđo Krčmar, nezavisni poslanik, dok su za izmjene glasali SDA, SBB, HDZBiH, HDZ 1990 i SNSD.

Opozicioni poslanici apelaciju su najavili zbog činjenice da je set Zakona o akcizama u različitim tekstovima usvojen u oba doma PSBiH. Naknadno je ustanovljeno je da je dio prijedloga zakona koji je napisan na srpskom jeziku različit od tog dijela na druga dva jezika. Osim toga o ovom setu zakona ponovo je trebao raspravljati i Kolegij Zastupničkog doma PSBiH zbog problema koji  je nastao i zbog odluke Zastupničkog doma PSBiH da zakone razmatra kao da ih je predložio Dom naroda PSBiH, iako je stvarni predlagač bilo Vijeće ministara BiH.

Inače, set zakona o akcizama trebao bi stupiti na snagu 1. februara ove godine, a prema dosadašnjoj praksi Ustavnog suda apelacija do tog datuma neće biti uzeta u razmatranje, odnosno neće doći na red. Ono što bi moglo biti razmatrano je privremena mjera do rješavanja apelacije.

Prema Pravilima Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (Član 64. Stav 1.) Ustavni sud može, na vlastitu inicijativu ili na zahtjev podnositelja zahtjeva ili apelanta, odrediti svaku privremenu mjeru za koju smatra da je treba donijeti u interesu stranaka ili pravilnog vođenja postupka.

Isti Član (Stav 4) navodi i da “postupak za donošenje privremene mjere je hitan, a odluka kojom se usvaja zahtjev za donošenje privremene mjere je obavezujuća do donošenja konačne odluke Ustavnog suda.”

Dakle, prema svemu navedenom jasno je da ukoliko Ustavni sud ocjeni da je donošenje privremene mjere osnovano, primjena Zakona o akcizama bi mogla ostati na čekanju, do donošenja konačne odluke, odnosno razmatranja apelacije.

Kako su prenjeli mediji, Pandurević je u srijedu 17. januara kazala kako je apelacija o setu zakona o akcizama već predata Ustavnom sudu BiH. Ranije je početkom januara kazala i kako je priprema apelacije u završnoj fazi.

Pošto je ranije najavljena apelacija, ali i zahtjev za donošenje privremene mjere i predana Ustavnom sudu BiH, Aleksandra Pandurević će od Istinomjera dobiti ocjenu ispunjeno.

(istinomjer.ba