Nijedan nivo vlasti ne brine o djeci s poteškoćama

Nijedan nivo vlasti ne brine o djeci s poteškoćama

Protekla dva dana su zasigurno bila veoma bolna za roditelje djece sa poteškoćama u razvoju. Na jučerašnjim sjednicama parlamenata na entitetskom i državnom nivou, predstavnici/e vladajuće većine u oba slučaja su demonstrirali potpuni nedostatak sluha za brojne probleme sa kojima se suočavaju. U međuvremenu, roditelji iz Sarajeva obratili su se i kantonalnim institucijama izvršne i zakonodavne vlasti, podsjetivši ih na neispunjena obećanja.

“Istinomjer” je više puta pisao o (ne)postupanju kantonalne izvršne vlasti kada je u pitanju obezbjeđivanje adekvatne podrške za obrazovanje djece sa poteškoćama u razvoju. Posljednji put smo se ovom temom bavili prošle sedmice, ocijenivši još jedno takvo obećanje kao neispunjeno.

Istim povodom, danas se kantonalnoj izvršnoj i zakonodavnoj vlasti obratio Savjet roditelja EDUS-a, organizacije koja je par godina unazad provodila programe edukacije u osnovnom i predškolskom obrazovanju i programe rane intervencije sa djecom koja imaju poteškoće u razvoju.

Roditelji čija djeca pohađaju ove programe, u svom obraćanju su podsjetili Skupštinu Kantona Sarajevo na zaključke koje je usvojila na 35. sjednici, održanoj 15.11.2017. godine, ukazali na neprovođenje istih od strane nadležnih institucija izvršne vlasti i tražili od parlamentarnih zastupnika/ca da osiguraju provođenje skupštinskih zaključaka. Obratili su se i kantonalnoj Vladi, to jest kantonalnom premijeru, tražeći odgovore na pitanja od kojih se neka “vuku” već mjesecima: kada će biti obezbijeđena (više puta najavljena) preregistracija centra “Vladimir Nazor” kako bi se u njemu mogao provoditi predškolski odgoj i kada će biti riješen status i finansiranje potrebnog nastavnog kadra za ove programe. Postojeći problemi su dodatno pogoršani činjenicom da je sama organizacija “EDUS” ostala bez fondova koji su korišteni za angažovanje nastavnog kadra, a da u međuvremenu nije stupilo na snagu nijedno rješenje koje su obećavale nadležne institucije.

Cijelo pismo Savjeta roditelja dostupno je na ovom linku.

U svom obraćanju kantonalnim institucijama, Savjet roditelja osvrnuo se i na poražavajuće rezultate glasanja zastupnika/ca u državnom i entitetskom parlamentu, kojim su – u istom danu – odbijene dvije inicijative usmjerene na pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju:

Uzimajući u obzir odluku Parlamenta FBiH da odbije podršku najranjivijim kategorijama društva poput djece sa poteškoćama u razvoju, osoba i djece oboljele od karcinoma, te paraplegičara, kroz odbacivanje prijedloga za proširenje federalnog budžeta, te istovremeno i odluke Predstavničkog doma PS BiH da odbaci prijedlog o nabavci GPS narukvica za osobe sa poteškoćama, osjećaja smo da ovo društvo zaista nema razvijen senzibilitet za one kojima je podrška najpotrebnija. Nemojte dozvoliti da, nakon što ste svojom prethodnom odlukom pokazali svijest o problemima sa kojima se suočavaju ove kategorije društva, njenim neprovođenjem budete potvrda ove teze.

Savjet roditelja EDUS-a, 18.01.2018.

Roditelji su na ovom mjestu referirali na jučerašnju demonstraciju neosjetljivosti prema problemima sa kojima se suočavaju, nesvakidašnju čak i za lokalne prilike: u istom danu, dva parlamenta su odbacila dvije inicijative čija je namjera bila da obezbijede pomoć za djecu sa poteškoćama u razvoju.

U prvom slučaju, radilo se o inicijativi Dževada Adžema (DF), zastupnika u federalnom Predstavničkom domu. Adžem je 20.12.2017. podnio inicijativu da se u entitetskom budžetu obezbijede sredstva za obrazovanje djece sa poteškoćama, u iznosu od 200.000 KM.

U inicijativi su adresirani isti problemi o kojima je danas pisao Savjet roditelja, te je navedeno da bi se ovim sredstvima podržalo provođenje EDUS-ovih programa – čiji korisnici/e ne dolaze samo iz Sarajeva, već i iz drugih gradova u BiH, budući da se radi o jedinom takvom programu u državi.

 

Da je ova inicijativa prihvaćena, roditelji djece sa poteškoćama bili bi barem korak bliže rješavanju navedenih problema. Nju su, međutim, na jučerašnjoj sjednici odbili zastupnici/e stranaka vladajuće većine u entitetskom parlamentu. Dobila je ukupno 34 glasa.

 

Druga inicijativa odbijena je, istog dana, u Predstavničkom domu PS BiH. Inicijativu je podnijela Maja Gasal – Vražalica (DF), u aprilu ove godine. Nakon jučerašnje sjednice, na svom Facebook profilu objavila je rezultate glasanja (fotografija u ilustraciji ovog članka).

U ovom slučaju, inicijativa se odnosila na obezbjeđivanje sredstava za nabavku GPS narukvica za djecu sa poteškoćama u razvoju. Prema njenim riječima, nije se radilo ni o kakvim dodatnim sredstvima koja bi trebalo “pronaći” u budžetu, već o preusmjeravanju iznosa od 200.000 KM iz granta za kulturu za ove namjene. Gasal-Vražalica je navela da bi se sredstva za ove svrhe mogla dodijeliti putem javnog konkursa onim organizacijama koje bi prošle na konkursu, kao što se dodjeljuju i sredstva za kulturu. Inicijativu je odbila većina poslanika/ca vladajuće koalicije, kao i poslanici/e iz SNSD-a.

Inicijativa je uslijedila nakon smrti desetogodišnjeg dječaka Konstantina Stijepića u martu ove godine. Konstantin je bio dijete sa autizmom, čiji nestanak je prijavljen 7. marta. Pet dana kasnije, njegovo tijelo je pronađeno nekoliko kilometara od porodične kuće. Obdukcija je pokazala da je umro od smrzavanja.

Slučajevi u kojima djeca sa poteškoćama u razvoju “odlutaju” od kuće nisu rijetki. Sličan slučaj, sa sretnijim krajem, dogodio se nedavno na Ilidži, gdje je nestala šesnaestogodišnja Adelisa Čelić. Adelisa je, srećom, nakon tri dana pronađena živa i zdrava. U novembru prošle godine, na Dobrinji je nestao i dvanaestogodišnji dječak Haris Lindsay, također dijete sa autizmom. Haris je, nakon intenzivne potrage, pronađen istog dana.

Roditelji djece sa poteškoćama kažu da je dovoljan samo jedan propust, koji se može desiti svakome – ostavljanje kućnih vrata nezaključanim, na primjer – da bi dijete, koje suštinski ne razumije rizike napuštanja kuće bez nadzora, otišlo u nepoznatom pravcu. GPS narukvice bi u ovakvim slučajevima donijele barem nekakvu sigurnost roditeljima koji žive u stalnom strahu da bi jedan trenutak nepažnje mogao ugroziti bezbjednost, pa čak i život, njihovog djeteta. No, ništa od toga očito nije bio dovoljan razlog da bi 23 poslanika/ca SDA, HDZ BIH, SDS, SBB, SDS i SNSD podržali/e izdvajanje sredstava za ove namjene.

Umjesto zaključka, prenosimo citat iz teksta koji je danas objavila Aida Hrnjić, majka djeteta sa poteškoćama u razvoju i članica Savjeta roditelja EDUS-a.

Sve ovo se jučer dešavalo „iza paravana“ izjavama o kraljicama Balkana, posjetama, čekanjima na aerodromu, i slično. I dok su vijesti ovog tipa zamagljivale pogled građana, u državnom i federalnom Parlamentu se vodila prava bitka čiji je ishod potpuni debakl prava, pravde i demokratije. Samo kad se sjetim one sramne CIN-ove priče o naknadama za odvojeni život, o hitnom povećanju istih, o stanovima i svemu što naše parlamentarce „sljeduje“ po zakonu dođe mi da vrištim i zamišljam se kao dinosaurus kako idem dole i lomim zgrade, urede, agencije, i sve izmišljene institucije koje su tu zarad njih, nikako za nas. Oni su to jučer jasno rekli. Nama roditeljijma djece sa poteškoćama u razvoju bukvalno poručili „Marš iz ove zemlje, ona nije za vas“!

Aida Hrnjić, 18.01.2018.

 

(istinomjer.ba)