Protest nakon ranjavanja novinarke: “Opasno je baviti se novinarstvom u Crnoj Gori”

Protest nakon ranjavanja novinarke: “Opasno je baviti se novinarstvom u Crnoj Gori”

livera Lakić je pisala o švercu cigareta.

foto: Vijesti.me

Nekoliko desetina novinara, aktivista, opozicionara i drugih građana, okupilo se pred zgradom crnogorske vlade u znak protesta zbog napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić koja je ranjena u utorak navečer ispred zgrade u kojoj živi u Podgorici.

„Do kad će više ovo da se dešava u ovoj našoj divnoj Crnoj Gori? Nijedan napad na nju nije riješen. Mnoge priče koje je napisala, a koje ukazuju na kriminal nijesu uopšte istražene. Dokle ćemo mi da strepimo od ovakvih kukavica”, rekao je glavni i odgovorni urednik Vijesti, Mihailo Jovović.

Lakićevu je, na istom mjestu na kom je pretučena prije šest godina, sačekao muškarac koji joj je pucao u nogu, a kada je ranjena pala na pločnik, vidjela je da bježe još najmanje dva muškarca, pišu Vijesti.

Novinarka je i posljednjih mjeseci, kao i prije, između ostalog pisala o švercu cigareta. Početkom 2011. godine istraživala je da li se u fabrici “Tara” u Mojkovcu i njenom skladištu u Donjoj Gorici proizvode, skladište i odatle krijumčare lažni brendovi cigareta. U njenim tekstovima pisalo je da su s tim nezakonitim poslom bili povezani službenici policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost. Vijesti pišu da je ona od februara 2011. meta uznemiravanja i prijetnji, a u martu 2012. godine je pretučena.

Srdan Kosović, urednik online izdanja Vijesti, komentarisao je za Mediacentar Sarajevo kako je prilično opasno baviti se novinarstvom u Crnoj Gori, ako želite da pratite pravila profesije i ne služite centrima moći.

„Sila na to reaguje pucnjem, bombom, pesnicom, ali je ključni problem što u Crnoj Gori postoji jasan šablon legitimisanja napada koje prethodi napadu, a nakon napada je tu nekažnjivost, naročito na nivou nalogodavaca”, kaže Kosović.

„Kada se taj ciklus uporno ponavlja, onda novinaru ništa ne znače serijske izjave zabrinutosti, zgroženosti i užasnutosti, naročito sa adresa koje bi trebalo da spriječe napade”.

Izvor: Vijesti.me