Pod lupom milionski troškovi načelnika Savića

Pod lupom milionski troškovi načelnika Savića

Nataša Krsman16.03.2010 18:39

ISTOČNO SARAJEVO – Inspektori Centra javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo vode istragu o milionskim troškovima Studentskog centra Pale, na čijem je čelu sedam godina bio Slobodan Savić, aktuelni načelnik paljanske opštine.

Danka Tešić, portparol CJB Istočno Sarajevo, juče je potvrdila da se istraga po ovoj krivičnoj prijavi vodi, ali nije mogla da iznosi više detalja o tome.

Prema krivičnoj prijavi koja je dostavljena policiji, Savić je osumnjičen da je kao direktor ovog studentskog centra odgovoran za nenamjensko trošenje novca, nepoštivanje tenderskih procedura i sklapanje poslova bez ugovora.

Anonimni podnosioci krivične prijave navode da je Savić uz svog zeta Savu Rističevića, koji je nakon njega bio direktor ovog studentskog centra, i Martu Nogoštić, šefa računovodstva, oštetio budžet Vlade RS prijavljujući veći broj studenata zbog dobijanja novčanih subvencija. Prema navodima iz krivične prijave, zbog razlika u cijeni smještaja i većeg broja prijavljenih studenata nastala je šteta od oko dva miliona KM.

Osim toga, navedeno je da su do 2007. godine u Studentskom centru Pale nastali dugovi od 850.000 KM za komunalne usluge i neplaćen porez na dodatu vrijednost (PDV). Prema ovim navodima, Vlada RS dala je 500.000 KM za neizmirene dugove prema “Elektrodistribuciji Pale”, ali je nepoznato gdje su nestale subvencije za materijalne troškove koje je Vlada tokom godina redovno isplaćivala.

Takođe, u krivičnoj prijavi je naglašeno da su skupštine Istočnog Sarajeva i Pala svake godine izdvajale oko 100.000 KM za Studentski centar Pale, te da su imali i sopstvene prihode od raznih manifestacija.

Posebna primjedba odnosi se na izgradnju sportske dvorane, za koju je Skupština grada izdvojila 571.000 KM. Ova investicija je, kako je navedeno, usmjerena preko Studentskog centra Pale, što je objavljeno i u “Službenim novinama Istočno Sarajevo” 2005. godine, ali da projekat nije realizovan.

Slobodan Savić, načelnik opštine Pale, juče nije želio da komentariše navode iz krivične prijeve.

“Ništa ne želim da kažem o tome. Postoji MUP koji radi po krivičnim prijavama, po onim koje podnose neki anonimusi”, kratko je odgovorio Savić.

Drago Ivanović, direktor Studentskog centra Pale, koji se na ovoj dužnosti nalazi od 2007. godine, potvrdio je da je zatekao dugove koje i danas vraća, ali nije želio komentarisati krivičnu prijavu.

“Već dugo se o tome priča, a u Studentskom centru ima i pozitivnih stvari. Uspjeli smo platiti 5.000 KM od 80.000 KM duga za vodu i dug za odvoz smeća sada je 1.500 KM, a bio je 20.000 KM. Hitno smo morali da platimo dug za PDV jer bismo na to platili i velike kamate, i to nam je bio prioritet”, rekao je Ivanović.

Kazao je da mu nije poznato zašto šef računovodstva nije izmirivala ova dugovanja, te da sada te poslove obavlja druga osoba.

Kako je navedeno u krivičnoj prijavi, bivši šef računovodstva Marta Nogoštić nije imala odgovarajuću stručnu spremu, a osumnjičena je za falsifikovanje dokumenata i službenih isprava jer je Ministarstvu prosvjete RS dostavila diplomu druge osobe.

Ivanović kaže da nema saznanja da se manipulisalo sa cijenama smještaja jer su u prosjeku bile slične kao i na drugim univerzitetima, s tim što su djeca poginulih boraca plaćala samo 30 KM mjesečno. Stupanjem na snagu novog zakona nema više takve kategorizacije.

“Teško da ćemo sami moći vratiti zaostale dugove jer stalno ulažemo i u objekte. U posljednja tri mjeseca samo za uređenje kupatila potrošeno je oko 24.000 KM”, kazao je Ivanović i dodao da nemaju finansijsku podršku opštine Pale.

Prema krivičnoj prijavi, sporne su bile i nabavke bez tendera i favorizovanje pojedinih firmi, pa je samo za farbanje autobusa Studentskog centra potrošeno 40.000 KM.

U krivičnoj prijavi posebno se naglašava rad i finansiranje likovne kolonije te vlasništvo nad likovnim djelima, koja su najvećim dijelom nakon osnivanja novog udruženja izuzeta iz Studenskog centra Pale.

Studentsko nezadovoljstvo na Facebooku

Da su od silnih milionskih troškova koji se pominju u krivičnoj prijavi najmanje koristi imali studenti, potvrđuje i grupa na društvenoj mreži Facebook nazvana “Studentski centar Pale, Studentski dom Kalovita Brda – DRŽAVO, STIDI SE”. Gotovo 560 članova ove grupe ogorčeno je uslovima u studentskim domovima i nedostatkom novca za poboljšanje uslova u kojima žive.

Studenti kažu da nije čudno to što mladi žele da odu iz države u kojoj nemaju ni osnovne uslove za život i obrazovanje, a kao argument za to nude slike iz studentskih domova.

Neyavisne Novine