Opština Derventa – primjer uspjeha

Opština Derventa – primjer uspjeha

S obzirom da se približavaju lokalni izbori u RS i BiH sada će svi krenuti sa pričama o razvijenosti opština, izgradnji, uspjehu, hvalospjevima i sl. Kod nas se obično uspjehom smatra ako se izgradi neka zgrada, a ako se napravi nekoliko stambenih zgrada, e onda je to već ozbiljan uspjeh i bitan pozitivan pokazatelj, ili ako se priča o navodnom uspjehu pojedinih opština (otvoren kafić, restoran, asfaltirana ulica, wau..), a suština je da to nije ni u od uspjeha, ni p od pozitivnog. Za sve one koje misle suprotno, evo malo pokazatelja i pravog primjera uspjeha.

eKapija | Derventski Arkonimo otvorio logistički centar vrijedan 4 ...

Ozbiljan uspjeh lokalnih zajednica u Republici Srpskoj npr. samo u naslovima izgleda ovako: Povoljan poslovni ambijent u Derventi; Dva bh grada u utrci za investiciju od 40 miliona evra; Uskoro nova austrijska ulaganja u Derventi; Nova investicija od 20 miliona KM u Derventi; Derventa primjer domaćinskog odnosa prema investitorima; DERVENTA MAGNET ZA INVESTITORE Poslije Italijana u Posavinu stižu Nijemci, itd.

Njemačka firma u Derventi otvorila novi poizvodni objekat ...

U više od četrdeset preduzeća u vlasništvu inostranih investitora u Derventi zaposleno je približno 4.000 radnika. Ova brojka uskoro će biti uvećana, jer uskoro počinje izgradnja njemačke fabrike iz oblasti automobilske industrije. U opštinskoj upravi naglašavaju da je to rezultat planskog, dobro osmišljenog razvojnog puta na kojem ravnopravnu ulogu imaju i domaći investitori. Milorad Simić, načelnik Dervente kaže da u ovoj sredini grade privlačan poslovni ambijent. Opštinske službe su transparentne, a korupcija u potpunosti iskorijenjena.

DERVENTA MAMAC ZA INVESTITORE - Derventski list

– Ništa ovdje ne dajemo džaba, ni njive ni placeve, jer sve što je džaba mnogo i ne vrijedi. Sve usluge naplaćujemo, ali su one kvalitetne, pravovremene i bez neopravdanih čekanja. Sve što je u nadležnosti opštine, posebno dozvole, saglasnosti i riješenja, ne smije dugo da se čeka – objašnjava Simić principe rada lokalne uprave koja je derventsku opštinu, najviše ratom razorenu u BiH, izvela na put ekonomskog uspjeha, visoke stope zaposlenosti i jasne perspektive za mlade.

Svi studenti na državnim fakultetima imaju opštinske stipendije, a većina srednjoškolaca posao nakon sticanja diploma.

Derventa raj za strane kompanije - GraniceDoboja.info

– Imamo posla za sve. Nije nama problem zaposliti omladinu nego pronaći deficitarne kadrove. Njemačka firma koja će ove godine otvoriti pogone u Derventi traži 40 mašinskih inženjera i 40 CNC operatera. Ovdje ih nemamo. I ostala preduzeća bave se visokim tehnologijama, proizvode kablove za njemačke tenkove, diode za časovnike u Arabiji, elektroniku za automobile, kvalitetnu obuću za svjetsku pijacu – kaže Simić.

Derventa "raj" za privrednike: Opština u kojoj posluje čak 27 ...

Ekonomski bilansi, posebno u sferi izvoza, najbolje ilustruju povoljne ekonomske tokove u ovoj sredini. U Derventi posluje 1000 preduzeća, a u opštinskoj upravi naglasak stavljaju na obućarsku industriju. U Derventi proizvode 12 miliona pari kopački za „Adidas”, a karaktertistično je da su sudije na Svjetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji nosile kopačke proizvedene u ovom gradu.

Our entrepreneurs are our best ambassadors – Invest in Derventa

Italijani u Derventi proizvode i skupocjene ženske čizmice,  koje na svjetskom tržištu koštaju 3.000 evra. Austrijske firme su uvele visoke tehnologije proizvodnje kablova, a firma iz Dervente napravila je i montirala najveći sat na svijetu.

Privreda /U Derventi radi 698 firmi: Radnika nema ni za lijeka ...

Zato nastoje što boljom saradnjom sa obrazovnim ustanovama obezbijede školovanje učenika i studenata koji izučavaju deficitarna zanimanja. To su, pored ostalog, mehatronika, elektronika, CNC operateri, mašinske struke…

Bingo - Požurite u Retail Park u Derventi i uživajte u... | Facebook

U Derventi se hvale i uspješnim ekonomskim pokazateljima te domaćinskim odnosom prema budžetskim sredstvima.

Zaduženost opštine sa godišnjim budžetom 15.000.000 KM je ispod 10 odsto. Derventa sa 400 miliona KM godišnje, čini 12 odsto izvoza RS, a 50 odsto izvoza dobojske regije. Statističari su izračunali da je po stanovniku 12.500 KM izvezene robe. U Banjaluci je to 2.300, a u Doboju 700 KM.

Ova opština, sa 1.000 nezaposlenih i 7.000 zaposlenih je u vrhu RS i BiH po uspješnosti u zapošljavanju. Zato Derventa već petu godinu zaredom nosi titulu opštine sa najmanje nezaposlenih u RS.

– Imamo najmanju stopu nezaposlenosti, a veliki broj radnika dolazi  iz Doboja, Prnjavora, Srpca i drugih mjesta – kaže Simić.