Ode još jedan: Sudbina čuvenih YU brendova – Čitajte u Nedeljniku

Ode još jedan: Sudbina čuvenih YU brendova – Čitajte u Nedeljniku

Kako smo se posle razlaza i raspada odnosili prema uspešnim i vrednim robnim markama?

Ode još jedan.

Tako je, verovatno sa setnim uzdahom, prokomentarisao svako od nas bacajući pogled na kuhinju, špajz ili kupatilo u kojima je frižider, zamrzivač ili veš-mašina s oznakom „Gorenje“.

E, pre neki dan kineska kompanija Hisense grupa iskeširala je 293 miliona evra i kupila nešto više od 95 odsto vlasništva slovenačkog proizvođača bele tehnike Gorenje.

Tako je nekadašnji suvereni vladar jugoslovenskog tržišta aparata za domaćinstvo i najveća brend-ikona slovenačke privrede, posle preživelih ratova (smanjenje tržišta) i tranzicije (promena vlasničke strukture), dopala ruku jedne od najvećih kineskih korporacija. Najbolja vest iz informacije o prodaji je da Kinezi nisu glupi i da znaju šta su kupili jer su se obavezali da će sačuvati brend Gorenje, a fabrika u Velenju postaće Hisenseov centar za istraživanje i razvoj i glavna proizvodna tačka u Evropi.

Kako smo se posle razlaza i raspada odnosili prema uspešnim i vrednim robnim markama? Možda se najbolja slika može steći posmatranjem trougla Galenika–Pliva–Krka? Kako izgleda predanost birokratije u borbi protiv kapitalizma?

U novom Nedeljniku (na kioscima od četvrtka 16. avgusta) čitajte istraživanje Miše Brkića o velikim YU brendovima + SPECIJAL TOP 100 FIRMI U SRBIJI

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET