Netfliks uskoro prikazuje dokumentarac: Kako nas truju hranom

Netfliks uskoro prikazuje dokumentarac: Kako nas truju hranom

Netfliks je u šest epizoda dokumentarne serije “Rotten” (Trulo) odlučio da nam pokaže šta jedemo.

“Prehrambena industrija je na punom udaru. Kriza je globalna. Naša tela odbijaju hranu koju jedemo, ali čak ni stručnjaci ne znaju šta se dešava”, čuje se u uvodu dokumentarnog filma.

Serija “Rotten” tretira hranu kao savršen zločin, pri čemu ulazi duboko u podzemlje proizvodnje hrane i otkriva korupciju, dimenzije problematike prehrambenog otpada i neposredne pretnje za naše svakodnevne navike u ishrani, saopštili su iz Netfliksa.

“U svetu u kojem su veliki lanci snabdevanja sve više isprepleteni i konsolidovani, ova serija počinje na vašem tanjiru i ide putevima novca do šokantnih posledica – svesno ili nesvesno izazvane regulative, inovacija i čiste pohlepe”, najavljuje se u seriji koja će sa prikazivanjem početi 5. januara.

Iza serije stoji tim “Zero Point Zero”, produkcijska kuća koja je autor kulinarskih TV hitova kao što su “The Mind of a Chef”, “Parts Unknown” Antonija Bordena i Bordenove nove dokumentarne serije “Wasted!”

“Rotten” je obradio temu korupcije u prehrambenoj industriji, a svaka epizoda posvećena je određenoj sirovini, odnosno industrijskoj grani. To uključuje “globalni biznis medom” i najozloglašeniju aferu s ovom namirnicom “Honeygate”, kada su dva najveća američka proizvođača ilegalno uvozila kineski med pun antibiotika i aditiva, i prodavala ga kao vrhunski ekološki američki med, zatim alergije na hranu, uvoz kineskog belog luka, industriju živine, mlekarsku industriju i ribarstvo.

“Lokalna proizvodnja i poljoprivreda nestaju, a profitne marže određuju kakva će hrana doći do vas”, navodi se u seriji “Rotten”.

Autori serije upozoravaju da smo mi, milioni neinformisanih potrošača, glavni podstrekači i saučesnici u ovim prljavim poslovima.