Marija Bamije: Uzbunjivačica

Marija Bamije: Uzbunjivačica

Izvor: Danas

Otkako je prvi put javno progovorila o korupciji u Misiji Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) te 2014. godine, nekadašnja tužiteljka ove međunarodne institucije…

 Marija Bamije, već četiri godine pokušava da dokaže svoje tvrdnje, najpre u medijima, ali potom i na sudu, s obzirom na to da je tužila Euleks pred britanskim upravnim sudom u Londonu.

Bamije je najpre optužila tadašnje šefove – glavnu tužiteljku Jaroslavu Novotnu i njenog zamenika DŽonatana Ratela, da su na nju vršili pritisak i blokirali njenu istragu o trostrukom ubistvu. Potom je optužila i sam vrh Euleksa da su zataškali njenu istragu. U dokumentima koje je ova hrabra uzbunjivačica dala prištinskom listu Koha Ditore, navodi se da je jednog od osumnjičenih za trostruko ubistvo italijanski istražni sudija Frančesko Florit pustio iz zatvora nakon što je primio mito od čak 300.000 evra.

Čak je i Osnovno tužilaštvo u Prištini prošle godine pokrenulo istragu protiv nje zbog navodne zloupotrebe službenog položaja u slučaju u koji su umešani nekadašnji zvaničnici Vlade Kosova Ilir Tolaj i Bujar Bukoši. Upravo je Bamije tada tvrdila da je Tolaj pokušao da podmiti sudiju da mu smanji osuđujuću kaznu i da za to ima dokaze.

S obzirom na to da Euleks, prema njenim rečima, namerno čini da suđenje u Londonu bude dugo i skupo, a pošto je ona već potrošila svu svoju ušteđevinu i novac od osiguranja, potrebno joj je 5.000 funti da bi pokrila troškove narednog ročišta. Zbog toga je pokrenula onlajn inicijativu u kojoj moli ljude širom sveta da joj finansijski pomognu kako bi nastavila sudski proces i dokazala da u Euleksu itekako ima korupcije, te da je zbog svog „uzbunjivanja“ dobila otkaz. Ona je nekoliko puta za Danas istakla da Euleks na sve načina pokušava da je zastraši.

Marija Bamije je rođena u Delhiju 1959. Svoje rano detinjstvo provela je u čestim selidbama, pošto joj je otac kao novinar pokrivao Bliski Istok. Umro je dok je još bila mala, pa je sa majkom jedno vreme provela na Gibraltaru da bi se, kada joj je bilo deset godina, preselile u Britaniju. Pošto joj je majka bila medicinska sestra time je i Marija želela da se bavi, ali je ubrzo otkrila da je hipohondarka, pa je morala da odustane od te ideje.

Radila je kao tužiteljka u Kraljevskom tužilaštvu, a od jula 2007. do novembra naredne godine kao međunarodna tužiteljka u misiji UN na Kosovu, gde je pokrenula nekoliko istraga zbog ratnih zločina, korupcije i organizovanog kriminala. Već u septembru 2008. prešla je na mesto specijalne tužiteljke Misije Euleks, a od januara 2011. pa do suspenzije bila je šefica Odeljenja za finansijski kriminal u Euleksu.