Mapping Media Freedom: Novinari u Evropi i dalje rade u rizičnim uslovima

Mapping Media Freedom: Novinari u Evropi i dalje rade u rizičnim uslovima

U 2017. godini zabilježeno je 1.089 kršenja medijskih sloboda u Evropi, navodi se u novom izvještaju Mapping Media Freedom.

Većina zabilježenih i verificiranih slučajeva kršenja medijskih sloboda u protekloj godini dolazi od vlasti i vladinih institucija, navodi se u izvještaju koji od 2014. godine prati dešavanja na polju medijskih sloboda u Evropi i susjednim područjima.

Tokom 2017. u Evropi je ubijeno šest novinara, prijavljeno 178 povreda, 220 medijskih radnika je uhapšeno, a 193 izvještaja odnose se na tužbe i krivične postupke protiv novinara. Partnerska mreža projekta zabilježila je 367 slučaja zastrašivanja, uključujući seksualno uznemiravanje, te 113 slučajeva u kojima je novinarska oprema oštećena ili konfiskovana, navodi se u izvještaju.

“Iako je broj prijavljenih incidenata niži nego prošle godine, ovo ne treba shvatiti kao znak da se radno okruženje novinara poboljšalo. Medijski profesionalci i dalje često rade pod prijetnjama smrću, napadima, zlostavljanjem, hapšenjem i zatvaranjem, dok se zakon često zloupotrebljava kao način ušutkivanja onih koji pokušavaju da kažu istinu”, rekla je povodom objavljivanja izvještaja Hannah Machlin, projekt menadžerica izvještaja.