Facebook je prikupljao podatke o pozivima i SMS porukama sa Android uređaja

Facebook je prikupljao podatke o pozivima i SMS porukama sa Android uređaja

Pojedini korisnici su uočili među svojim podacima koje su snimili s Facebooka i podatke o pozivima i SMS porukama koji su snimani godinama.

foto: pixabay

Nakon izvještaja o nedozvoljenom prikupljanju podataka 50 miliona korisnika Facebooka, mnogi su se odlučili snimiti svoje podatke i ukinuti nalog. Tako su pojedini korisnici uvidjeli kako se među njihovim podacima nalaze i prikupljane informacije o pozivima i porukama koje su slali, piše Verge.

Mat Johnson

@mat_johnson

Oh wow my deleted Facebook Zip file contains info on every single phone cellphone call and text I made for about a year- cool totally not creepy.

Podaci o pozivima i porukama su prikupljani kroz odobrenje pristupanja kontaktima i podacima o SMS porukama kroz aplikaciju Messenger godinama unazad zbog nedovoljno strogih pravila o privatnosti podataka.

Iz kompanije Facebook su rekli kako su to uobičajena prikupljanja podataka koji su korišteni za poboljšanje usluga korisnicima.

Prikupljanje podataka iste vrste nije zabilježeno sa iOS uređaja zbog strožih postavki dijeljenja informacija između uređaja i aplikacija.

Usred kritika prema Facebooku zbog podataka o korisnicima koje je za potrebe analiza koristila Cambridge Analytica, osnivač kompanije Mark Zuckerberg se izvinio korisnicima objavivši pismo u sedam britanskih i tri američke novine u kojem je rekao kako je Facebook već poduzeo mjere da pojača zaštitu podataka.

Izvor: Verge