LAVINA POSKUPLJENJA U BiH: Još dugo ćemo biti na ljestvici NAJSIROMAŠNIJIH u regionu

LAVINA POSKUPLJENJA U BiH: Još dugo ćemo biti na ljestvici NAJSIROMAŠNIJIH u regionu

Svako poskupljenje pokazatelj da ćemo u narednom periodu još dugo biti na ljestvici najsiromašnijih u regionu, smatra Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja za zaštitu potrošača “DON” Prijedor.

Ona podsjeća da je proteklu godinu obilježila pandemija izazvana korona virusom, te dodaje da su uredbe koje je donijela Vlada RS i dalje na snazi, a odnose se na neposrednu kontrolu cijena, to jeste ograničenja marži svih učesnika u lancu snabdijevanja robom ili proizvodima, tako da ne prelaze nivo marži te robe ili tih proizvoda koji je evidentirani 5. marta 2020. godine. 

“Početkom godine na svjetskom  tržištu primjetan je rast cijena nafte i naftnih derivata koji je i na našem  tržištu izazvao povećanje cijena goriva, koje je pokrenulo lavinu poskupljenja, među kojima su i osnovne životne namirnice”, ističe Marićeva u izjavi za portal InfoBijeljina.

Ona dodaje da dobavljači i trgovci nova poskupljenja pravdaju novim cijenama uvoza i skupljim prevozom, tako da potrošači danas plaćaju znatno skuplje osnovne životne namirnice iako je ograničenje marži još uvijek na snazi

“Prvi savjet koji upućujemo potrošačima je da u trgovinu obavezno idu sa spiskom na kojem se nalaze proizvodi koji su im zaista neophodni. Na ovakakv način odupiremo se i uzdržimo od kupovine mnogih proizvoda koji nas mame sa rafa jer nam nisu potrebni i ne treba da pravimo zalihe ili kupujemo nešto što nam neće koristiti”, ističe Marićeva. 

Ona dodaje da nam katalozi koje dijele veletrgovci i trgovački lanci omogućavaju praćenje sniženja i akcija, tako da je i ovo jedan od načina da saznamo kada su i gdje niže cijene onih proizvoda koji su potrebni našem domaćinstvu.  

“Sniženja i akcije uveliko pomažu potrošačima kada je riječ o odjeći i obući jer omogućavaju da nabavimo jeftiniju robu koja nam je potrebna. I ovdje treba da se uzdržimo od kupovina od robe koja će čekati u ormarima narednu zimsku ili neku drugu sezonu”, kaže Marićeva za portal InfoBijeljina.

Naglašava da danas moramo svoj novac racionalno trošiti u skladu sa potrebama jer pored kupovine sve naše potrošače čeka i plaćanje režijskih troškova, što nije nimalo jeftino u našoj zemlji. 

“Četvoročlana  porodica danas za osnovne režijske troškove mjesečno izdvoji od 240 do 290 KM. Ono što preostane potrebno je rasporediti za sve preostale troškove koje imamo u jednom mjesecu”, kaže Marićeva.

Prema njenim riječima, obaveze koje nastanu prema ekonomskim pružaocima usluga moraju se platiti, jer nas mnoga preduzeća isključe lako sa mreže, a o hrani i higijeni te ostalim potrebama niko ni ne razmišlja, što je vidljivo iz penzija i plata koje su ostale na istom nivou kao i u proteklom periodu.

“Mnogima za dnevni trošak  preživljavanja ostaje samo pet do osam KM, te je svako poskupljenje pokazatelj da ćemo u narednom periodu još dugo biti na ljestvici najsiromašnijih u regionu”, zaključuje Marićeva u razgovoru za portal InfoBijeljina.