KRIZA NA UNIVERZITETU Studenti traže OSTAVKU REKTORA, a rektor UZVRAĆA UDARAC

KRIZA NA UNIVERZITETU Studenti traže OSTAVKU REKTORA, a rektor UZVRAĆA UDARAC

Unija studenata Republike Srpske optužila je rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevu Pašalića da je prouzrokovao nemar i zapuštenost na Univerzitetu te da sa generalnim sekretarom, iako je novi rektor izabran krajem decembra, pokušava da zadrži poziciju zarad ličnih interesa.

Zahtevaju njegov odlazak u naredna 24 časa, jer je, kako navode pre nekoliko meseci ispunio i uslove za starosnu penziju.

Studenti prete da će izneti u javnost mnoge, kako tvrde, dokaze o aferama, ukoliko Pašalić u naredna 24 časa ne napusti mesto rektora, te da Pašalić mesecima, pritiskom na studentske organizacije, pokušava da sakrije svoj nerad i nemar, piše Srpskainfo.

Tvrde da se novoizabranom rektoru Krsmanoviću skoro fizički brani da preuzme svoj posao, te da studenti žele da stopiraju mnogobrojne afere koje, kako kažu, uništavaju Univerzitet.

Oni ističu da su u poslednje vreme dobili mnogo pisama i pritužbi od eminentnih profesora i studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Stevo Pašalić tvrdi da trenutno postoje samo dva legalno izabrana studenta u Senatu i da im to trenutno blokira rad Senata.

 Foto: Mariana Đurić / RAS Srbija

Smatra da se što pre moraju provesti izbori u Studentskom parlamentu i kaže da neće dati ostavku.

On dodaje da je izbore raspisao po nalogu Republičke uprave za inspekcije poslove u kojoj se navodi da je prosvetni inspektor doneo rešenje kojim se moli Univerzitet da otkloni nepravilnosti tako što će utvrditi da je prestao mandat za 13 članova Studentsko parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

– U obavezi smo da osiguramo i štitimo zakonitost funkcionisanja Univerziteta koja je trenutno ugrožena, s obzirom na to da su inspekcijskim pregledima utvrđene brojne nepravilnosti kad je u pitanju studentsko predstavničko telo, koje se odnose na, kako se ispostavilo, neregularno sprovedene izbore za Studentski parlament, njegovo konstituisanje, kao i činjenicu da je utvrđen prestanak mandata 13 članova Parlamenta, uključujući i predsednika, studenta prorektora, članove Senata i Upravnog odbora Univerziteta iz reda studenata – kaže Pašalić. Tvrdi i da studenti koji su se obratili medijima nisu legalni predstavnici studenata UIS, s obzirom na to da im je, po sili zakona, obnovom godine prestao mandat.

– Ovakvi istupi u medijima neodgovornih pojedinaca nanose nesagledivu štetu Univerzitetu, u trenutku kada se vodi aktivna kampanja za upis što većeg broja studenata u novu akademsku godinu, ali neće sprečiti pozitivne procese kroz koje Univerzitet prolazi – zaključio je Pašalić