Ko je u ime UNDP-a BiH uvezao zaražene sadnice?

Ko je u ime UNDP-a BiH uvezao zaražene sadnice?

Kompanija “Jaffa Komerc” iz Mostara u ime UNDP-a BiH uvezla je zaražene sadnice malina koje su zatrovale zemljišta skoro 100 poljoprivrednika u BiH. Prema UNDP-ovom tajnom izvještaju, cijeli posao je obavljen bez ikakvog ugovora, pa tako UNDP BiH firmi iz Mostara zvanično nije ni platio usluge uvoza.

Firma je angažovana jer UNDP nema dozvolu za uvoz, a za sada je misterija kako je “Jaffa komerc” izabrana da obavi tako veliki, a ispostaviće se i jako problematičan, posao za bh. kancelariju Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, globalo poznatog kao organizacije s jednim od najrigoroznijih procedura javnih nabavki, javlja ATV.

Potpuno je nevjerovatno, ali baš se tako i desilo da je kamion s 206 hiljada zaraženih sadnica maline 19. decembra 2015. godine prešao granicu BiH uprkos primjedbi Federalnog fitosanitarnog inspektora da fitosanitarni sertifikat nema odgovarajuću deklaraciju.

Direktoru firme “Jaffa komerc” cijela afera očigledno nije toliko nevjerovatna. Nedim Badžak u telefonskom razgovoru poručuje da se ne sjeća detalja, jer je od toga, kako kaže, prošlo dosta vremena. Pa ipak, sjeća se dobro da je s UNDP-om postigao dogovor da ćuti.

– Mi nemamo ovlaštenje za davanje ikakvih izjava od strane UNDP-a. Moraćete da pitate Ismara Ćeremidu koji je ovlašten da da bilo kakvu izjavu Mi zaista nemamo ovlaštenje da vam bilo šta smijemo reći. Zato što kršimo ugovor, razumijete – kaže Badžak.

Ostao je Badžak nedorečen o prirodi ugovora s UNDP-om, ali je novinare zato i bez zahtjeva, uputio na Ismara Ćeremidu, koordinatora za ekonomski razvoj UNDP-a. Ćeramida je ostao zatečen što ga je Nedim Badžak pomenuo kao šefa pojekta “Odgovor UN-a na poplave u BiH”, jer kako tvrdi, s tim nema nikakve veze. Ime program menadžera prećutao je i Ćeramida, a na zvaničnoj veb stranici UNDP-a u BiH među svim projektima “Odgovora na poplave” nigdje nema ni riječi o malinama. Izbjegavanje odgovora ne čudi, jer UNDP pokušava da zataška aferu već nekoliko mjeseci.

Novinari su ipak došlli do saznanja o rukovodiocu programa oporavka od poplava UNDP i Evropske unije. Radi se o Edisu Arifagiću, mužu Emine Ganić, odnosno zetu Ejupa Ganića, ratnog člana Predsjedništva BiH.

UNDP je sa zvaničnih stranica uklonio sve tragove koji povezuju zaražene sadnice malina i Edisa Arifagića, pripadnika takozvane sarajevske zlatne mladeži. Dokument u posjedu ATV-a dokazuje da je Arifagić rukovodio i dijelom programa koji je nanio štetu više od 400 poljoprivrednika.

Budući da ne postoji formalan ugovorni odnos između UNDP-a i “Jaffa komerca”, jedina veza firme iz Blagaja s UN-ovim programom u BiH, makar i površna, je Armija BiH. Vlasnik firme “Jaffa komerc”, Hamo Badžak, nekada kandidat, pa i odbornik u Gradskom vijeću Mostara iz Stranke za BiH ujedno je i bivši pipadnik tzv. Armije BiH. Među brojnim člancima o mostarskom biznismenu je i onaj Dnevnog Avaza, napisan 2015. godine prilikom dodjele sredstava Ministarstva za pitanja boraca Hercegovačko-neretvanskog kantona, Hami Badžaku, borcu.

– Za vrijeme rata sam dao sve osim glave. U toj kući mi je najprije bila vojna kasarna, a kasnije vojna radionica i stalno je bila meta gađanja. Tri granate su je pogodile. Nikad ništa nisam tražio, sve sam svojim sredstvima obnovio. Nisam tražio ni naknadu od države zato što je bila kasarna, a kada sam vidio oglas, pomislio sam, što se ne bih prijavio da riješim krov – rekao je tada Badžak.

Pored “Jaffa komerca”, UNDP BiH je takođe bez ugovora koristio usluge špediterske firme “Interšped” iz Sarajeva.

Ta firma je, kako se navodi na njenoj zvaničnoj veb stranici, odigrala posebnu društvenu ulogu u vrijeme ratnih dešavanja u BiH. Kako je navedeno, odlukom Vlade Republike BiH, Interšped je bio jedini ovlašten za obavljanje špediterskih usluga za prijem humanitarne pomoći. Srpska cafe