Afera “Maline”: UNDP zažmirio na propuste?

Afera “Maline”: UNDP zažmirio na propuste?

Muljaža sa zaraženim sadnicama maline, koje je UNDP donirao bh. poljoprivrednicima, počela je i prije nego što su sadnice dospjele u BiH, pokazuje izvještaj UNDP-a BiH. Naime, kompanija “Hargrejvs”, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, je 19. decembra 2015. godine isporučila sporne zaražene sadnice maline.

Sadnice su, kako su naveli fitosanitarni inspektori iz Federacije BiH, bile pravo “smeće”. Nisu bile klase A i nisu bile ispravno upakovane, što je bio jedan od uslova javnog poziva UNDP-a BiH za dobavljače sadnica Polke i Miker, objavljenog 11. avgusta 2015. godine, javlja ATV.

Prvi kamion sa više od 200 hiljada sadnica Polke rano ujutru prešao je granični prelaz Izačić bez potvde poljskog fitosanitarnog inspektora, iako je to bio još jedan od uslova javnog poziva. UNDP BIH nije ispunio svoj zadatak i pregledao sadnice prije nego što su dopremljene u BIH, nego je umjesto toga tražio od Kompanije “Hargrejvs” da pošalje fotografije sadnica

Fotografije su stigle tri dana nakon zahtjeva UNDP-a. Bile su mutne i na njima je bio samo dio sadnica. UNDP je “zažmirio” na fotografije i od “Hargrejvsa” tražio još 124 hiljade sadnica, pored dogovorenih 396 hiljada zbog, kako su rekli, većeg broja prijavljenih poljoprivrednika. “Hargrejvs” je uz mutne fotografije UNDP-u poslala i pismeni opis sadnica.

“Hargrejvs” je odgovorila da su sadnice maline sorte Polka “izvađene ali nisu oprane”. Takođe, kompanija “Hargrejvs” je opisala sadnice “u dobrom stanju”, i navela da će ih oprati kada avansna uplata legne, odnosno prije planiranog prevoza. Kompanija je takođe napisala da su “biljke bez guka 5”. Što se tiče zahtjeva za dodatnim sadnicama, kompanija “Hargrejvs” je odgovorila da “dobavljač misli da ima još sadnica, ali neće znati dok ih ne povadi. Informisaće me za tri dana kada ih bude sve povadio”. “Hargrejvs” je predložila “da počnemo sa realizacijom postojeće narudžbine, a da dodatne sadnice budu isporučene naknadno ili na proljeće”.


Sadnice su bile izvađene i spremne više od mjesec dana prije isporuke. Nezavisni stručnjaci za bolesti biljaka rekli su zbog toga sadnice bile izložene većem riziku od infekcija i da to nije uobičajeno. Kompanija “Hargrejvs” je UNDP-u BiH odgovorila i na dodatnu potražnju sadnica i rekla da ne može da nabavi dodatne sadnice bez avansne uplate. Nije poznato iz kojeg rasadnika je “Hargrejvs” nabavila dodatne sadnice, ali su one bile spremne odmah nakon što je UNDP uplatio avans i pribavio dozvolu za uvoz.

Kompanija “Hargrejvs” je odgovorila istog dana, da su sadnice “uvezane” i da 208 hiljada može da stane u jedan kamion. Nije sasvim jasno kako je kompanija “Hargreaves” mogla da obezbijedi, spakuje i označi skoro 125 hiljada dodatnih sadnica kada je u e-mailu sedam dana prije toga napisala da će im za ovaj zadatak biti potrebno dvije sedmice i više.


“Hargrejvs” je dodatne sadnice malina navodno nabavila iz Estonije odakle je isporuka kasnila nekoliko dana. UNDP je odgovorio da je kašnjenje nedopustivo. Prva isporuka zabrinula je UNDP jer kako se navodi u izvještaju, “Hargrejvs” nije ispoštovala zahtjeve UNDP-a navedene u javnom pozivu za dobavljače. To im je UNDP naglasio u elektronskoj poruci.

– Cijela pošiljka će biti jedna velika katastrofa. Vaši Poljaci nisu spremili papire kako treba, pa se na papirima ne vidi ko je uvoznik. Možda ćemo sada imati velike probleme sa carinom, pošto naš uvoznik kroz papire nije povezan sa pošiljkom ni na kakav način. Takođe, Vaš vozač insistira da se carinski postupak završi na granici, što je nemoguće, pošto on mora da odveze pošiljku u Sarajevo na carinjenje nakon što završi sa papirologijom na granici – stajalo je u poruci.


Zaražene sadnice malina sa bezbroj neispravnosti prešle su Poljsku i druge evropske zemlje i na kraju dospjele u BiH, gdje su prešle granicu, što izvještaj takođe potvrđuje, bez potrebne dokumentacije i na ugled UNDP-a. Fotografije dospjelih sadnica vidjela je rezidentna predstavnica UNDP-a BiH, Sezin Sinanoglu i, kako se navodi u izvještaju, bila je “užasnuta” njima. Međutim, UNDP BiH ništa nije uradio da spriječi da poljoprivrednici posade zaražene sadnice, nego ih je odmah po ulasku u BiH distribuisao poljoprivrednicima.

Identične sadnice bile su i u drugoj pošiljci koju je “Hargrejvs” dopremila iz Estonije. Fitosanitarni inspektori FBiH, poučeni prvim zakašnjelim reakcijama, zbog kojih su brojna zemljišta i danas kontaminirana, vratili su drugu pošiljku. Srpska cafe